Verdens dyreste pizza ble kjøpt med Bitcoin


Kryptovaluta har de siste årene vært i medienes søkelys med jevne mellomrom, gjerne på grunn av alle de dramatiske kurssvingningene. De fleste har hørt om den mest kjente valutaen Bitcoin, og mange nordmenn har tjent gode penger på å kjøpe og selge Bitcoin.

Det mange ikke vet er at verdens dyreste pizza ble kjøpt med nettopp Bitcoin.

Den 22. mai hvert år feires «Bitcoin Pizza Day». Dette er en dag som markerer at en tidlig Bitcoin-entusiast i 2010 gjorde verdens første kjøp der Bitcoin ble brukt som betalingsmiddel.

For to pizzaer betalte entusiasten 10 000 Bitcoin, noe som i dagens pengeverdi utgjør hele 880 000 norske kroner. På den tiden utgjorde imidlertid 10 000 Bitcoin kun rundt 350 kroner, noe som ikke er så galt for to pizzer.


Ville teste om Bitcoin kunne brukes som betalingsmiddel

I 2020, når Bitcoin for lengst har etablert seg som en valuta blant mange er det lett å misforstå hvordan situasjonen var i 2010. Bitcoin hadde på dette tidspunktet kun eksistert i litt over ett år. Fyren som kjøpte pizzaene het Laszlo Hanyecz, og han kunne selvfølgelig ikke bare stikke til den lokale pizzasjappa og betale med Bitcoin. På den tiden var Bitcoin en valuta som var begrenset til de som selv var såkalte «Bitcoin-miners», dvs. de som tjente Bitcoin ved å verifisere transaksjoner i blokkjeden.

Laszlo ønsket å se om Bitcoin faktisk kunne brukes til å kjøpe noe i virkeligheten, og la ut en pizzabestilling på et diskusjonsforum på nett. Det er faktisk fortsatt mulig å lese originalinnlegget her.

«Jeg betaler 10 000 Bitcoin for et par pizzaer.. kanskje to store så jeg har litt til overs til rester neste dag. Jeg liker å ha noen pizzarester å spise på senere. Det går greit at du lager pizzaen selv og kommer hjem til meg med den, eller at du bestiller hjemkjøring fra en pizzasjappe, men det jeg er ute etter er å få mat levert i bytte mot Bitcoin så jeg ikke trenger å bestille eller fikse den selv, litt som om man bestiller en frokosttallerken på et hotell, der det bare kommer noe å spise og så liker man det.»

Deretter skriver han litt om hva han liker av pizza, men det er en veldig åpen bestilling.

Laszlo vinne antakelig lage en kobling mellom det man gjør på dataen sin på den ene siden, og evnen til å overleve på den andre tiden. For denne transaksjonen ble gjort var dette to forskjellige ting fordi kan ikke kunne konvertere sine Bitcoins til noe virkelig som han kunne bruke i hverdagen.

Lite visse han nok at dette skulle vise seg å bli verdens dyreste pizza. Ironisk nok skriver en annen bruker litt lengre ned på forumet:

«Vil dette i fremtiden vise seg å bli verdens første million-dollar pizza?»

Det er ikke bare diskusjonen om pizzaene som fortsatt finnes på nettet. Selve transaksjonen finnes også fortsatt på nett. Dette er nettopp et en kjennetegnene med Bitcoin-systemet, at alle transaksjonene er synlige for alle brukerne.Den 22. mai 2010 var det naturligvis helt umulig å vite at 10 000 Bitcoin i 2020 ville være verdt 880 000 norske kroner. Det fantes ingen etablert vekslingskurs, og det var umulig å tillegge Bitcoin en spesiell verdi. I etterpåklokskapens navn må det likevel være litt bittert å vite at man har kjøpt verdens dyreste pizza.


HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->