Toalettvaner er noe de fleste av oss sjelden tenker over, men ny forskning har kastet lys over en viktig detalj – hva som faktisk skjer når vi trekker ned i toalettet. I lys av nylige funn fra en studie publisert i «American Journal of Infection Control», må vi kanskje revurdere vår tilnærming til denne daglige rutinen.

Nye funn utfordrer tidligere antagelser

Studien avslører overraskende innsikter om spredningen av bakterier og viruspartikler under toalettbruk:

  • Forskere fant at trekke ned i toalettet med lokket oppe eller nede ikke stopper spredningen av bakterier. Mikroskopiske viruspartikler ble funnet overalt på toalettet uavhengig av lokkets stilling.

    «Mange sier at man bare trenger å lukke lokket, så er problemet løst. All den luften som spyles ned, går et sted, og den fører med seg virusene som befinner seg i toalettskålen,» sier Charles Gerba, forsker og mikrobiolog.

  • Mens tidligere forskning har indikert at lukking av lokket kan redusere spredningen av større viruspartikler, påpeker Gerba at disse ikke nødvendigvis gjelder for de mindre partiklene.

Hvordan påvirker lukket lokk spredningen?

Interessant nok, selv om lukking av lokket ikke reduserte den totale forurensningen, endret det banen til bakteriene:

  • Med et lukket lokk var det litt høyere forurensning til venstre og foran toalettet, men noe lavere forurensning til høyre for toalettet.

Hva er den beste metoden for å bekjempe bakteriespredning?

Studien viser at selv om lukking av lokket har en effekt, er det ikke den mest effektive måten å bekjempe bakteriespredning på. I stedet viste forskningen at:

  • Den beste metoden for å redusere spredningen av bakterier er regelmessig desinfisering av toalettet, toalettvannet og nærliggende overflater.
  • Toalettskåler som ble skrubbet med en børste og et desinfeksjonsmiddel med saltsyre, viste seg å være betydelig renere.

    «Du må virkelig sørge for at du alltid rengjør toalettsetet og andre områder på toalettet,» understreker Gerba.

  • Det er også kritisk å vaske hendene grundig med såpe og vann etter toalettbesøk.

Hvor lenge kan bakterier overleve?

Eksperter advarer om at bakteriene kan ha lengre levetid enn vi antar:

  • En studie i «Antimicrob Resist Infect Control» viser at bakterier kan overleve på baderomsoverflater i omtrent 30 minutter etter en spyling.
  • For å beskytte personlige gjenstander og hygiene, frarådes det å oppbevare produkter som tannbørste og kosmetikk ute i det fri og å bruke telefonen på badet.

Konklusjon

Ny forskning tvinger oss til å revurdere våre toalettvaner. Selv om det å lukke lokket før nedtrekking kan ha noen fordeler, viser det seg at regelmessig rengjøring og desinfisering, samt god håndhygiene, er de mest effektive metodene for å holde bakteriene i sjakk. I lys av disse funnene, kan det være lurt å omvurdere rutinene våre for å sikre et renere og tryggere baderomsmiljø.