Visdomstenner – når bør du trekke de?


Det er noe mange av oss gruer oss til. De dukker som regel opp når vi er unge voksne, i alderen 17 – 25 år, og for mange fører de til skikkelig kjedelige kostnader og smerter: Visdomstennene.

Ifølge Forskning.no er en av grunnene til at mange av oss plages, at kjeven vår har blitt mindre etter jordbruksrevolusjonen for 10.000 år siden. Trangere kjeve gir rett og slett tannen mindre plass. Bare én av ti skandinaver mangler en eller flere visdomstenner, ifølge ekspertene.

Men når er tiden inne for å trekke visdomstennene? Og trenger vi egentlig å gjøre det? Og hvorfor får vi flere sett med tilsynelatende unødvendige tenner i voksen alder?


I dag skal vi se nærmere på visdomstenner.

Tannsettet vårt er designet for å ha 32 tenner, men når visdomstennene kommer inn, vil noen mennesker ha 28 tenner, mens andre kan ha 32 tenner eller flere.

Visdomstenner var faktisk nyttige for våre forfedre som hadde et tøffere kosthold enn det vi har i dag. De trengte ekstra tenner for å tygge tøffere mat som kjøtt, røtter og nøtter. Men siden maten vår har endret seg og blitt mykere og lettere å tygge, har visdomstennene mistet sin nytteverdi for de fleste av oss.

Hvorfor fører visdomstenner til problemer?

Mange opplever store og små problemer med visdomstennene sine når de dukker opp. Enten de vokser ut i feil posisjon eller man har for mange tenner i munnen til å få plass, kan tannlegen i en del tilfeller anbefale av vi trekker de ut.

Trekking av visdomstenner er ikke like vanlig i dag som det var før, da det nærmest var en rutinemessig behandling de fleste gikk for å få. I dag har tannlegene mye bedre kunnskap og behandlingsalternativer, slik at man i mange tilfeller slipper å trekke visdomstann.

Gjør det vondt å trekke visdomstenner?

Heldigvis har den store helten hos tannlegen, nemlig lokalbedøvelse, blitt mye bedre med årene. Selve prosessen med å trekke en visdomstann er som regel ikke smertefullt under normale forhold. Tannen fjernes ved å lage et lite snitt i tannkjøttet, før den fjernes forsiktig fra tannkjøttet og kjevebenet. Området der tannen satt blir sydd igjen, slik at det får gro i fred og ro.

Etter behandlingen kan man ha litt smerter når bedøvelsen går ut. Tannlegen kan skrive ut smertestillende medisiner til deg, så heller ikke dette er noe du trenger å bekymre deg for. Ofte vil reseptfrie medisiner være mer enn nok til å ta bort ubehaget som kan oppstå i etterkant.

Symptomer på en kranglete visdomstann

Det er flere grunner til at vi oppsøker tannlegen med visdomstennene våres. Noen opplever smerter som enten er konstant eller kommer og går, spesielt når de tygger. Dette kan komme av infeksjon, manglende plass eller hull og karies som angriper visdomstannen. Tennene kan ofte sitte vanskelig til og er ikke alltid enkle å nå med tannbørste og tanntråd.



Noen får også betennelse i tannkjøttet rundt visdomstannen, og dette er gjerne et tegn på at den vokser inn i feil posisjon. Om tennene ikke har nok plass til å vokse helt ut kan det også føre til press på de andre tennene, slik at de flytter seg og fører til skjeve tenner og smerter.

Opplever du noen av disse symptomene eller er plaget med dine visdomstenner, er det lurt å oppsøke en tannlege så raskt som mulig for en undersøkelse.


HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->