Er tiden inne for å kjøpe aksjer og fond?


«We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.» Dette er et kjent sitat fra Warren Buffett, oraklet fra Oklahoma. Skal man følge hans ord kan tiden være inne for å kjøpe aksjer og fond.

Men, det er viktig å ikke bare kaste pengene inn i det første fondet man ser eller det aksjeselskapet som har et navn man kjenner igjen. I tillegg kan det være en god ide å undersøke flere løsninger for hvordan du kan kjøpe aksjer og fond på nett. Ved å finne en tjeneste med lave priser kan du spare mer.


Corona og børsene

Aldri før har vi hatt så store fall på børsene som når coronaviruset spredte seg fra Wuhan i Kina til resten av verden. Børsfallet sammenlignes med både børsfallene vi hadde under The Great Depression, på Black Monday i 1987 og under den siste finanskrisen i 2008. Det er ingen tvil om at tiltakene verden har satt i gang for å hindre spredning har stor påvirkning på økonomisk aktivitet og vekst. Meglerkjemper som Goldman Sachs forventer at USAs økonomi kommer til å krympe med rundt 25 % i andre kvartal. At dette er noe som påvirker aksjekursene er det ingen tvil om. For eksempel er OSEBX ned over 26 % i år.

OPEC+ og oljen

At oljeprisen har stor påvirkning på norsk økonomi er også velkjent. Selvsagt har coronaviruset også påvirkning på oljeprisen. Med mindre økonomisk aktivitet blir det selvsagt mindre etterspørsel etter olje. Det gir isolert lavere oljepris. Som om dette ikke var nok brøt forhandlingene om oljeproduksjon i OPEC+ sammen. Dette har endt med at både Russland og Saudi Arabia produserer det de kan fremfor å stenge ned produksjon for å stabilisere oljeprisen. Dette har gjort at oljeprisen har fått et sjokk på både etterspørselssiden og produksjonssiden. Med andre ord, det er dobbelt negativt for oljeprisen. Det ser heller ikke ut til at fallet i oljeprisen skal stoppe med det første.

Hvordan finne bunnen i markedet?

Mange mindre erfarne investorer og tradere er ute etter å finne bunnen i markedet. De som har vært gjennom et par stormer tidligere vet at dette strengt tatt er en umulig oppgave, og de som klarer det har som regel bare flaks. Men, selv om man ikke klarer å time bunnen i markedet kan man ha gode muligheter til å bygge en portefølje på det som kan vise seg å være lave kurser. Trikset går ut på å ikke bruke alle pengene på en gang, men heller spare litt som kan gi deg muligheten til å kjøpe enda flere aksjer eller fondsandeler dersom børsene skulle falle videre. I tillegg er det viktig å spre risikoen. Dersom du kjøper fond vil du få en god risikospredning som gjør deg mindre sårbar for dårlige resultater fra et enkelt selskap. Kjøper du derimot aksjer i selskaper må du selv sørge for at porteføljen er diversifisert. Kjøper du aksjer i flere forskjellige sektorer vil du kunne få en portefølje som kan gi deg god avkastning når børsene snur.

Slik handler du aksjer og fond på nett

I dag er det mulig å handle aksjer i de aller fleste nettbanker. Som regel er dette helt greie løsninger, men ofte er prisene høye sammenlignet med handel hos rene nettmeglere. Ofte koster en aksjehandel hos en normal norsk bank fra 100 kr og oppover. Hos nettmeglere som Nordnet kan du derimot få så lave priser som 35 kr pr handel. I tillegg finnes det utenlandske nettmeglere som eToro. Disse har igjen enda lavere priser siden de ikke er noen minstepris. Vil du lære mer om aksjehandel på nett kan vi anbefale nettsiden Aksjeskolen. Aksjeskolen er en nettside hvor du kan se sammenligninger av ulike nettmeglere, lese hvordan du kan kjøpe utenlandske aksjer, eller hvordan du lager dine egne tekniske analyser.


HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->