I løpet av andre verdenskrig var det mange heltemodige historier om mennesker som nektet å gi opp i møte med fiendtlige styrker. En slik inspirerende historie er den om Horace Greasley, en britisk soldat som ble tatt til fange av tyskerne, men som nektet å sitte stille og akseptere sitt skjebne.

Du har kanskje sett bildet som har gått viralt, der en britisk soldat står ved siden av Heinrich Himmler i august 1941 og ser ham tappert i øynene.

Dette hevdes å være et av de mest oppsiktsvekkende bildene fra andre verdenskrig.

Dette hevdes mange steder å være bildet av Horace Greasley, som til tross for alle odds, våget å konfrontere en av de mest fryktede tyske lederne under krigen. Andre kilder hevder dette er en soldat fra Sovjetunionen, men det gjør ikke Grealsey sin historie mindre fascinerende.

Mer enn fem år som krigsfange

Greasley ble fanget av tyske styrker under andre verdenskrig og ble sendt til en polsk krigsfangeleir. Men hva som gjør hans historie ekstraordinær er hans utallige fluktforsøk fra leiren. Han unnslapp mer enn 200 ganger for å besøke sin kjæreste, en lokal jødisk jente. Disse besøkene var ikke bare for personlig trøst, men også for å bringe tilbake mat, medisiner, nyheter og annen kontrabande til medfangene.

Prisen for mot

Til tross for sin tapperhet ble Horace Greasley straffet for sine gjentatte fluktforsøk. Han ble til og med nesten banket til døde en gang. Likevel ga han aldri opp. Greasley begynte å bestikke vaktene med gjenstander han brakte tilbake fra besøkene, og historien forteller han klarte gradvis å gjøre livet bedre for alle i krigsfangeleiren.

En legendarisk historie

Historien om Horace Greasley spredte seg som en legende blant troppene rundt om i verden. Den inspirerte andre til å også vise mot og utholdenhet i møte med fienden. Greasley’s tapperhet ble senere en kilde til inspirasjon for filmen «Stalag 17» og TV-serien «Hogan’s Heroes.» Selv skrev han også boken «Do the Birds Still Sing in Hell?» for å fortelle sin historie.

Ble 91 år gammel

Horace Greasley var en ekte heltemodig skikkelse som nektet å la seg knekke av krigens harde realiteter. Han utfordret skjebnen gang på gang for å hjelpe sine medfangene og bringe et snev av håp til en ellers håpløs situasjon. Hans historie minner oss om den menneskelige viljens kraft og evnen til å overvinne de mest umulige situasjoner i livet.

Vår helt døde 4. februar 2010, og rakk dermed å bli 91 år gammel. Selv om noen hevder historiene om Horace Greasley er overdrevet, er de samtidig for utrolige til å la gå i glemmeboken.

Joseph Horace Greasley (25. desember 1918 – 4. februar 2010). Foto: Wikipedia

DEL gjerne denne inspirerende histoiren med dine venner på Facebook!