Dette skjer med kroppen din om du begynner å spise havregrøt daglig.


At frokosten er et viktig måltid man ikke skal hoppe over, lærer man fra tidlig alder. Havregryn, i form av grøt eller kalde med melk på, er nok noe de fleste har spist – men at det er så sunt som det faktisk er, var jeg ikke klar over. Studier viser blant annet at havregryn fører til mange helsefordeler – som blant annet vekttap, lavere blodsukker og redusert risiko for hjerteproblemer.

Her er 5 fordeler ved å spise havregryn og havregrøt – og la oss ikke glemme at havregryn er svært billig og tilgjengelig året rundt!

1. Havregryn inneholder mye næring
Havregryn inneholder karbohydrater og fiber, og mer protein og sunt fett enn de fleste andre kornsorter. De inneholder også mye viteaminer, mineraler og antioxidanter.

Blant annet får man i seg magnesium, Vitamin B1, Vitamin B5, jern, Vitamin B6 og sink.


2. Bra for blodsukkeret ditt
Havre inneholder betaglukaner, som hjelper kroppen med å regulere kolesterolet. Betaglukaner finner man rett under skallet på havren.

Helsefordeler med betaglukaner er blant annet;
– Reduserte kolesterolnivåer
– Lavere blodsukker
– Økt metthetsfølese
– Høyere nivåer av «gode bakterier» i fordøyelsessystemet

Pixabay

3. Kan hjelpe deg ned i vekt
Ikke bare er havregrøt godt som frokost – det metter også. Å spise mat som gjør at du føler deg mett lenge, kan få deg til å spise mindre, og gå ned i vekt.

Igjen er det betaglukanene som spiller en viktig rolle. Ved å forlenge tiden det tar for magen å fordøye maten, vil du føle deg mett lenger – noe som kan gjøre at du kan gå lenger mellom hvert måltid.

4. Rikt på antioksidanter
Havregryn inneholder mye antioksidanter – blant annet en gruppe antioksidanter kalt aventramider som man nesten kun finner i havre. Aventramider kan hjelpe til med å senge blodtrykket, ved å fremme kroppens produksjon av nitrogenmonoksid, som hjelper til med å utvide blodårer og gir bedre blodsirkulasjon.

I tillegg har aventramide anti-inflammatoriske egenskaper.

Pixabay5. Mot forstoppelse
Eldre mennesker har ofte problemer med forstoppelse, og må bruke lakserende midler. Selv om det er effektivt, kan det føre til uønsket vektnedgang og redusert livskvalitet.

Studier viser at det ytterste laget på havren kan hjelpe mot forstoppelse hos eldre mennesker. En studie som fulgte 30 eldre som fikk i seg havre daglig i 12 uker, viste at 59% kunne slutte å bruke lakserende midler – mens de som ikke spiste havre måtte øke inntaket av lakserende midler.

Pixabay

Etter å ha lest dette kommer jeg til å spise mer havregrøt selv! Om du synes vanlig havregrøt virker kjedelig, så husk at det finnes utallige ting du kan gjøre for å gjøre det mer spennende – for eksempel epler, rosiner og kanel – eller friske frukter og bær.

DEL gjerne så flere får med seg denne nyttige informasjonen!

Kilde: AuthorityNutrition

HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->