Salt er noe som finnes i de fleste hjem, verden over. Det er billig, og er kanskje verdens eldste smakstilsetning. Men salt kan brukes til så mye mer enn bare på maten! Her har vi samlet 15 alternative måter du kan bruke salt på.

1. Mot mugg på dusjforhenget

Vask ditt nye dusjforheng i saltvann – da slipper du muggflekker i fremtiden. Dersom du allerede har muggflekker, kan du prøvde å vaske de bort ved å gni på en blanding av salt og sitronjuice, og henge det ut i solen. Rens deretter godt i vann.

East News

2. Mot myggstikk

Et gammelt kjerringråd mot myggstikk er å bruke salt. Har du fått myggbitt som klør: Fukt huden med vann, strø over salt og gni det forsiktig inn. Når det tørker, forsvinner kløen.

Aloeville

3. Gjør kobber skinnende rent

En blanding av eddik og salt gjør underverker for kobbergryta di. Oppskriften finner du hos Vi i Villa.

Mom4Real

4. Forebygg oljesprut

Om du er lei av olje som bobler og spruter i panna, kan du prøve å tilsette litt salt i stekepanna før du har i oljen.

Pixabay

5. Mot tåfis

Om du har illeluktende sko, kan du prøve med salt. Ha salt i noen tøyposer, og legg dem i skoene. Saltet vil da trekke til seg både fuktighet og lukt.

Om du har dårlig tid, kan du helle salt rett i skoene, riste saltet rundt, og deretter støvesuge ut alt saltet.

Livestrong

6. Mot maur

Om du er plaget av maur, kan du prøve å blande salt og vann i en sprayflaske, og spraye rikelig der maurene pleier å samle seg. De liker ikke saltet og vil trekke seg unna.

Pixabay

7. Giftfri maling

Liker barna eller barnebarna dine å male? Da kan du lage din egen maling, som er spiselig! God er den nok ikke, men den inneholder ingen giftstoffer.

Bland sammen like deler mel, salt og vann, og farg med konditorfarge. Deretter kan du fylle malingen over på f.eks. tomme ketchup-flasker.

Ohsohuggable

8. Forhindre brun frukt

Om du har skåret opp mye frukt og ikke vil at det skal bli brunt, kan du legge det i vann med litt salt. Eventuelt kan du også bruke sitronsaft, som også fungerer.

Lovelylittlekitchen

9. Løk

Etter å ha kuttet løk eller andre grønnsaker med sterke lukter og smaker, er det ofte et problem å få hendene rene igjen. Dette løser du enkelt ved å gni hendene godt inn i salt først, før du vasker dem som vanlig etterpå.

East News

10. God lukt

Om du vil få litt godlukt hjemme, kan du dryppe 20-30 dråper av valgfri eterisk olje over 2-4 dl salt i en skål, eller i et appelsin eller sitronskall som under. Genialt!

Brit

11. Slukke brann

Om noe plutselig skulle begynne å brenne på kjøkkenet ditt, er salt kjekt å ha dersom du ikke har noe annet. For eksempel dersom det oppstår en oljebrann, må du aldri slukke den med vann – det gjør vondt verre. Hell over rikelig med salt, så er brannen slukket på rekordtid.

Justcoolidea

12. Rengjøre strykejernet

Har du et strykejern med masse flekker? Fortvil ikke. Skru på strykejernet på høy varme og ha litt salt på et bakepapir. Stryk noen ganger over det saltede papiret, og saltet vil trekke til seg skitten på strykejernet.

Amumntheoven

13. Mot frostet glass

Dypp en svamp i saltvann, og vask innsiden av vinduet for å unngå at vinduene blir dekket av frost om vinteren.

Db-rus

14. Rengjør vasken

Bland to deler salt med en del sitronsaft. Bruk en halv sitron til å gnikke med – og vasken din kommer til å bli skinnende ren!

Brit

Har du flere tips? Legg igjen ditt tips i kommentarfeltet, og del gjerne artikkelen med venner og familie på Facebook!