Våren er her og sommeren er bare rett rundt hjørnet. Det betyr at det er på tide å begynne å plante tomater, slik at du får en stor buffer med søte, saftige tomater til sommerens salater og hamburgere!

For den uerfarne gartner, kan tomater virke som en krevende utfordring, men det er ikke så vanskelig som du tror. Faktisk vil følgende gjør-det-selv tips og triks hjelpe deg å perfeksjonere en «saftig» del sommeren.

Holde fuglene unna
Fugler spiser tomater for de samme grunnene som vi gjør – de er både sunne, gode og saftige! For å holde fuglene vekk, behandle dem som en hund eller en katt – sett ut en skål med vann for å holde dem utørste, så de ikke går på tomatene dine for å slukke tørsten.


Foto: Youtube

Plant sidelengs
Vi vet alle at tomat vinranker vokser loddrett, men det er faktisk en god grunn til at du bør vurdere å la plantene trosse tyngdekraften!
Da vil de utvikle fine, lange røtter som går dypt og trenger inn så de kommer til grunnvannet og mineralene i jorda. Dette betyr at du ikke trenger å legge på så mye gjødsel og vann for å holde plantene i live. Er ikke naturen flott?


Foto: Youtube

Avispapir og hagebark som beskyttelse
Tomater er saftige med god grunn – de holder på en masse vann. Avispapiret beskytter på mange måter – det låser inne fuktighet, regulerer jordtemperatur, og hindrer fukt og råte. På toppen legger du bare på hagebark. Vent ca 3-5 uker etter at frøene har blitt plantet før du legger hagebark. 5-10 ark aviser ved hver rad med planter. Ikke glem å dynke avisen i vann først, slik at den ikke blåser bort! Hagebark kan du også lage selv med, gress, flis, etc.


Foto: Youtube

Strø litt natron på
Natron er kanskje en merkelig ting å kaste rundt tomatplantene, men tenk på det som magisk pulver! Det er fordi natron senker syrenivået i jorda, som igjen gjør dine tomater fantastiske. Strø 1/4 kopp av natron rundt hver plante, og gjenta igjen når tomatene er halvvoksne. Du kan også bare blande en teskje natron til en liter vann, og deretter vanne planten med det – enklere blir det ikke!


Foto: Youtube

Se videoen nedenfor med hvordan man gjennomfører triksene.

Del saken med dine facebook-venner, nå som sesongen står for døren!