En fascinerende optisk illusjon, kanskje bedre beskrevet som en ‘vitenskapsillusjon’, har fanget nettbrukeres oppmerksomhet og nysgjerrighet. Illusjonen, skapt av Akiyoshi Kitakoa, er en del av et forskningsarbeid som er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Human Neuroscience.
Bildet som illusjonen presenterer viser en markant sort sirkel i midten av en hvit flate, omkranset av flere små, sorte prikker. Selv om bildet er fast og uforanderlig, opplever betrakteren at den sentrale sorte sirkelen ser ut til å ekspandere etterhvert som man fokuserer på den – en illusjon som 86% av observatørene klarer å se.
Dette forbløffende visuelle fenomenet har vært gjenstand for vitenskapelig studie ved Universitetet i Oslo, hvor det ble presentert for forskningsdeltakerne.
Tar den sorte sirkelen for øynene dine et forunderlig visuelt sprang?
Selv med hjernens formidable hastighet i å tolke visuelle data, krever det omtrent 100 millisekunder for våre retiner å tolke og forstå det vi faktisk ser.
Dr. Bruno Laeng, som er professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo og hovedforfatter av studien, uttaler i denne sammenheng:
– Det ‘ekspanderende hullet’ er en svært dynamisk illusjon: Den sirkulære utstrykningen eller skyggegradienten til det sentrale sorte hullet fremkaller et markant inntrykk av optisk flyt, som om observatøren var på vei fremover inn i et hull eller en tunnel. Dette uttaler Laen ifølge det norske nettstedet SosialNytt.
Femti individer med normalt syn ble eksponert for denne optiske illusjonen som del av studien. Interessant nok var det 14% av deltakerne som ikke klarte å se illusjonen overhodet, mens de resterende 86% opplevde at den sorte sirkelen virket som om den utvidet seg.
Basert på observasjonene fra studien, kunne forskerteamet trekke viktige konklusjoner om samspillet mellom hjerne og øyne i forhold til visuell stimulans. Studien viser at våre pupillers respons ikke bare er et resultat av fysiske endringer i miljøet, men også av vår perceptuelle forståelse av omgivelsene.
DEL gjerne videre om du synes dette var interessant!