De fleste innser ikke viktigheten av behovet for å gå på do før det er for sent.

Vitenskapen er ganske klar på dette litt pinlige emnet med å holde igjen bæsjen. Når du holder på bæsjen, beveger avføringen seg fra endetarmen tilbake opp til tykktarmen, og lar vannet i avføringen bli reabsorbert i kroppen. Bæsjen, uten vann, forblir i tykktarmen som en svært uønsket gjest. Du burde da ha kvittet deg med den når du hadde sjansen.

Konsekvenser av å ignorere trangen

Hvis folk fortsetter å ignorere behovet for å gå på do, kan de utvikle forstoppelse, ifølge gastroenterolog Sarina Pasricha, M.D.

– Nervene i endetarmen kan bli skadet og reagere upassende på avføring i endetarmen. Med andre ord slutter hjernen å reagere på trangen, sier hun til Fatherly.com.

Forstoppelse og dens ubehagelige følger

Forstoppelse, som påvirker omtrent fire millioner mennesker, kan eskalere utover ubehagelig oppblåsthet og gass. Hardere avføring og mindre responsive muskler får ofte folk til å presse hardere når de må på do. Dette kan få blodårene rundt endetarmen til å hovne opp, noe som resulterer i hemoroider – i hovedsak åreknuter, inne eller utenfor endetarmen. De klør, gjør vondt, og kan resultere i blod og slim i avføringen og under tørking.

Å holde igjen bæsjen burde du unngå så godt som mulig. Foto: Canva.

Alvorlige konsekvenser av å holde på bæsjen

I sjeldne tilfeller kan å holde på bæsjen føre til en blokkering. Dette skjer når så mye avføring stues opp i tarmene at kroppen din ikke kan skyve ut blokkeringen. Den påfølgende smerten og oppkastet vil få deg til å havne på legevakten.

Så bekymringsfulle som alle disse risikoene kan være, er en vanlig og ofte oversett risiko ved å holde igjen bæsjen at endetarmen blir mindre følsom. Med andre ord blir endetarmen avhengig av mer bæsj før den forteller hjernen at det er på tide å gå på do.

Heldigvis burde det ikke være noen problemer med å holde på bæsjen bare på spesielle anledninger. Det tar gjentatt tilfeller av å holde på bæsjen over tid for å forårsake de fleste av disse varige problemene.

– Å holde det inne er ok av og til, men bør definitivt ikke bli en vane eller en vanlig forekomst, sier Pasricha.

– Mennesker kan kanskje ikke innse at det er et problem før de begynner å utvikle skade på musklene og nervene.

Kilde: Fatherly.com

Disse konsekvensene høres særlig morsomme ut? DEL gjerne denne viktige kunnskapen om avføring på Facebook!