Hvem har vært Norges mest sexpositive person eller organisasjon det siste året? Foreningen Sex og Politikk og stiftelsen RFSU leter etter «Årets Ottesen». Elise Ottesen-Jensen som prisen er oppkalt etter, en norsk pioner i arbeidet for seksuelle rettigheter,  kom selv fra en liten bygd på Sør-Vestlandet.

Elise Ottesen-Jensen (1886-1973), damen som prisen er oppkalt etter, er ikke en hvem som helst. Hun var kjent som Ottar, var prestedatter fra Rogaland, men det hun brukte mesteparten av livet til å misjonere om, var seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).

«Ottar» var en kvinne langt forut sin tid, samtidig som organisasjonene som hun var med å grunnlegge har utviklet seg i takt med tiden, og de fortsetter å bane vei for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

Årets Ottesen er et samarbeid mellom Sex og Politikk og RFSU, og det er slett ingen tilfeldighet. Ottar flyttet etter hvert til Sverige, der hun i 1933 grunnla Riksförbundet för Sexuell Upplysning (RFSU). Det var også som RFSU sin representant på et møte i India at Ottar 20 år senere, sammen med syv andre organisasjoner dannet International Planned Parenthood Federation (IPPF).

Organisasjoner som RFSU og IPPF (Sex og Politikk er det norske medlemmet i IPPF) står i dag på barrikadene for retten til trygg abort, tilgang til prevensjon, samt at de er tydelige allierte i kampen for et bredt kjønns- og seksualitetsmangfold.

Elise «Ottar» Ottesen-Jensen sa en gang: «Jeg drømmer om den dagen når alle barn som fødes er velkomne, når menn og kvinner er likestilte og seksualitet er et uttrykk for intimitet, ømhet og nytelse.»

Leter etter Årets Ottesen over hele landet

I 1933 var prestedatteren Elise Ottensen-Jensen fra Høyland (nå en del av Sandes) kommune i Rogaland med å danne Riksförbundet för Sexuell Upplysning (RFSU).

I fjor var det 50 år siden Elise Ottesen-Jensen gikk bort, men kampen for seksuelle og reproduktive rettigheter fortsetter. Denne kampen trenger nye hærførere og forkjempere, og i den anledning leter Sex og Politikk og RFSU etter Årets Ottesen, en person eller organisasjon som i dagens Norge har valgt å heise flagget for et sexpositivt, inkluderende og normkritisk samfunn.

Hvem har vært landets mest sexpositive person eller organisasjon det siste året?

Hvem har virkelig stått på for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, hvem har gått i bresjen der andre har nølt, hvem har turt å vise ansikt når andre har gjemt seg bort, hvem har ropt ut når andre ikke har hatt en stemme, hvem har gått i tog for de som ikke har kunnet gå selv? Kanskje er det slik at de som jobber mest iherdig akkurat nå ikke er de som vi ser i de store overskriftene eller fremme i rampelyset?

Og kanskje det viktigste av alt: Finnes denne personen eller organisasjonen i ei lita bygd i Nord-Norge, Trøndelag eller langs vestlandskysten? Personen eller organisasjonen trenger slett ikke ha stått bak en riksdekkende kampanje eller organisasjon, de store fremskrittene starter alltid med det første steget.

Alle som vil kan fremme sine kandidater via nettsiden sexogpolitikk.no. Skjemaet for nominering finner du her.

Se også kortfilmen om Elise Ottesen-Jensen som ble laget i forbindelse med en jubileumskonferanse i Sandnes i fjor:

DEL gjerne artikken videre på Facebook!