Denne ingeniøren har kommet opp med en fryktløs metode for å levere ferskvann til sin landsby i tørkesesongen. Sonam Wangchuck er en ingeniør som bor i Ladakh: en landsby som sitter 3500 meter oppe i sørlige Himalaya.
Siden landsbyen avhenger av fjellvann som sin primære kilde til ferskvann, sliter Ladakh med tørke om våren. I kombinasjon med klimaendringene har regionen ofte vært hardt utsatt for naturen. Folk kommer fra hele verden for å se disse miraklene.
Det vil si, til Sonam opprettet landsbyens første isstupa – også kjent som en ispyramide, eller en kunstig isbre.
Sonam la en rørledning som løp fra ferskvannskildene over en kilometer oppe i fjellet, helt ned til landsbyen. Om vinteren vil rørledningen helle liter på liter med vann til et slags stasjonært sprinklersystem. Da vannet ble sprøytet inn i den frosne luften, ville det til slutt fortsette å bygge seg opp og fryse på toppen av seg selv til det utgjorde en slags pyramide.
Fordi store mengder is smelter langsommere hvis det er en del av et mindre overflateområde, kunne pyramiden levere Ladakh med over 1,5 millioner liter ferskvann gjennom tørre vårmåneder fram til slutten av juli.
I 2015 kunne Ladakhi-landsbybeboerne plante mer enn 5000 trær ved hjelp av vann fra isstupaen, noe som resulterte i etableringen av en ørken-oase som var i stand til å overleve alle værforhold.
Takket være innovasjonen av designet hans, var Sonam en 2016 Rolex Award-laureat-pris. Ingeniøren planlegger å bruke sine 100 000 dollar på å etablere et treplantingsprogram med tillegg av 20 mer slike stupas i Ladakh, og gir dermed over 10 millioner liter ferskvann til landsbyen.
Se videoen om den fiffige ferskvannsløsningen og DEL denne saken med dine Facebook-venner!