Evolusjonen er fascinerende. Tanken på at alle pattedyr er i slekt kan noen ganger være vanskelig å fatte. At mennesket har evolvert fra aper og neandertalere til Homo Sapiens som vi er i dag, finner vi bevis på overalt. Det beste stedet? Vår egen kropp!

One Blog
One Blog

Ta for eksempel gåsehud. Det er ikke noe vi har bruk for i dag, men våre forfedre som hadde pels, hadde stor nytt av det. Hårene reiste seg, og skapte mer isolasjon fra kulda.

Men ett eksempel du kanskje ikke viste om, er en sene nede ved håndleddet. Denne har rundt 10-15% av mennesker ikke lenger takket være evolusjonen. Den er festet i en muskel kalt palmaris longus, som ble brukt av aper som klatrer i trær, for å hjelpe dem fra tre til tre. Men mennesker, og gorillaer som ikke kaster seg fra tre til tre på samme måte, trenger ikke denne muskelen, så begge raser har begynt å miste denne senen.

Evolusjonen går sakte, så omtrent 90% av alle mennesker har fortsatt denne senen – men om du ikke har den er du litt lenger fremme i evolusjonen enn resten 🙂

For å se om du har den; legg armen på et bord med håndflaten opp. Før lillefingeren og tommelen sammen, og løft hånden litt fra bordet. Om du ser en sene reise seg midt på håndleddet har du fortsatt senen koblet til palmaris longus.

evolusjonshender

Her kan du se en film som forklarer det hele, samt viser flere tegn til evolusjon du kan finne på din egen kropp – DEL gjerne!