Den norske kirke inviterer alle par til drop-in-bryllup. Seremonien for alle som ønsker seg enkel og personlig, men samtidig høytidelig feiring av kjærligheten.
Hvert år er det flere kirker som åpner dørene for drop-in-bryllup på valentinsdagen, 14. februar. I år er det flere muligheter enn noen gang.
Et drop-in-bryllup i Den norske kirke er helt enkelt, like stort. Seremonien består av vakker musikk, tekstlesning fra Bibelen, en kort tale fra presten, ekteskapsløfter, forbønn og velsignelse.
På valentinsdagen i år er det drop-in-bryllup i blant annet disse kirkene: Øyer, Ål, Nøtterøy, Ski, Askim, Ulsteinvik, Nedstryn, Flosta, Vågå, Egersund, Oddernes og Flå. Se oversikt på skjerikirken.no
Gratis å gifte seg der man bor
Mange assosierer kirkebryllup med noe som skal være både formelt og høytidelig. En storslagen fest med lang gjesteliste og enda høyere budsjett. Slik behøver det ikke å være. Paret står fritt til å gjøre seremonien så enkel som de selv ønsker. Drop-in-bryllup er helt enkelt, like stort.
Når en kirke inviterer til drop-in-bryllup, kreves ingen påmelding. Flere menigheter forteller at mange par tar kontakt med kirken for å holde av tid likevel. Par som vurderer å benytte anledningen, oppfordres derfor til å ta kontakt med kirken for å sikre seg ønsket tidspunkt.
Så lenge prøvingsattest, forlovelerklæring og forlovere er med, kan paret dukke opp i joggesko om de vil!
– Et bryllup må ikke nødvendigvis koste veldig mye penger og kreve årevis med nitidig planlegging, sier kirkerådsleder i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum.
Hun legger til at det alltid er gratis å gifte seg i kirken der en bor, dersom minst en i paret er medlem i Den norske kirke. Det er også alltid mulig å be om en helt enkel seremoni.
Beskrives som nært, personlig og høytidelig
Selv om drop-in-bryllup er tenkt som et lav-terskel-tilbud, gjør ikke dette seremonien mindre fortryllende eller høytidelig. I et vakkert kirkerom gir paret hverandre sitt løfte om å elske og ære hverandre. Etter å ha giftet seg i drop-in-bryllup, er det flere par som beskriver vielsen som nær, personlig og høytidelig.
– Menighetene legger til rette for at mennesker skal få feire kjærligheten på en måte som oppleves personlig og høytidelig for alle par. Drop-in-bryllupene bidrar til å senke terskelen.
– I kirken pleier vi å si at et drop-in-bryllup er like stort og betydningsfullt som en alminnelig kirkelig vielse.
De fleste kan rekke å få på plass papirene
Alle som skal gifte seg i Norge trenger en prøvingsattest fra Skatteetaten. Denne viser at man oppfyller kravene for å inngå ekteskap.
– Nesten halvparten av søknadene vi får inn digitalt blir behandlet automatisk og disse får svar umiddelbart, sier Roar Sellevoll som er avdelingsdirektør for Folkeregisteret.
– Dette vil ofte gjelde der hvor begge er norske statsborgere og ikke har vært gift tidligere.
I andre tilfeller hvor det er behov for mer dokumentasjon, vil det ta lenger tid å behandle søknaden. For eksempel kan dette være tilfeller hvor Skatteetaten trenger dokumentasjon som skifteerklæring hvis man nylig er skilt, dokumentasjon på sivilstand fra utlandet eller fødselsattest fra utlandet. Sellevoll kan fortelle at det er lenger behandlingstid på de sakene som ikke behandles automatisk.
– Vi kan derfor ikke love at disse blir behandlet før valentinsdagen, avslutter Sellevoll.
DEL videre på Facebook – så kanskje noen av dine venner benytter den romantiske anledningen!