Maten på norske sykehjem får terningkast 1 i Dagbladet, mens fengselsmaten får terningkast 5. I Sverige har en kvinne alene klart å endre både maten og humøret på et sykehjem.
Da Jenny Jönsson fikk ansvaret for maten på et eldrehjem i Malmö i Sverige, skjønte hun at måtte gjøre noe. Maten var tørr, fargeløs og smakløs.
Hun synes det var nitrist å se hva de eldre ble servert. Men som hos så mange andre, var ikke budsjettet hos Hylliehjemmet noe å skryte av.
Men budsjettet er ikke noe problem. Hun sier at hemmeligheten er å ha interesse for maten, og å behandle råvarene godt. Hun piffer opp maten med farger, og får det hele til å se mye mer delikat ut enn tidligere.
– Det går om man vil. Det er ikke så avansert det jeg gjør, men mat kan se godt ut bare man bruker litt tid og energi på å tilberede den. Når jeg blir gammel vil jeg også ha det slik, sier hun til Expressen.
Hun får ofte spørsmål om eldrehjemmet har et større budsjett enn andre – men slik er det ikke. De har et veldig lavt budsjett, men tar godt vare på råvarene, og passer på å kaste minst mulig mat.
– Mat er som medisin. Og ser det fint så spiser man mer, man spiser med øynene også, sier Jenny. Hun bruker grønnsaker og frukt i alle regnbuens farger for å piffe opp matopplevelsen for de eldre. Hun mener at det bare er små grep som skal til for å gjøre maten og middagen triveligere for de eldre.
Jenny legger ofte ut bilder av maten hun serverer på Facebook, hvor hun har et album som mer enn 400 mennesker følger. Der renner det inn med hyggelige kommentarer;
– Jeg blir helt varm i hjertet når jeg ser bildene! Man leser så mye stygt om hvor ille det er med eldreomsorgen, men det finnes virkelig unntak, skriver en person på Facebook.
– Man blir glad av de fine bildene dine av herlig mat og kveldsmat til dine eldre, skriver en annen.
Og Jenny kan fortelle at maten gjør noe med humøret til de eldre. De blir mer interessert, spiser mer og blir i bedre humør.
De eldre er også med på å bestemme hva de skal få spise selv. Hver mandag spør Jenny de eldre hva de vil spise resten av uken. Og menyen blir variert, selv om det går mye i svensk husmannskost.
Nå jobber den driftige kvinnen med å spre kunnskap om mat til flere eldrehjem i Sverige. Stå på, Jenny!
Synes du norske eldrehjem burde lære av Jenny? DEL saken videre på Facebook!