Tegning av Jakob Ingebrigtsen (t.h.) under den andre dagen av straffesaken mot hans far, Gjert Ingebrigtsen (t.v.), i Sør-Rogaland tingrett. I retten har faren kommet med en appell til sine fornærmede barn og sagt at det er hans største ønske at de en gang i framtiden kan legge saken bak seg. Foto: Ane Hem / NTB

Statsadvokat Angjerd Kvernenes prosederer i straffesaken mot Gjert Ingebrigtsen og vil legge ned påstand om hvorvidt han bør bli dømt eller frifunnet.

Nye oppdateringer: Dagensnytt holder deg oppdatert om utviklingen i saken mot Gjert her!

Av: NTB-Mette Estep

Sju uker etter første dag i rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen gjenstår kun tre dager. De går med til prosedyrer, avslutningsinnlegg og eventuelt replikker. Aktoratet er først ut.

Ingebrigtsen er tiltalt for å ha mishandlet to av sine sju barn fysisk og psykisk: løpestjernen Jakob Asserson Ingebrigtsen (24) og datteren (19). Da Kvernenes innledet saken, orienterte hun retten om at Gjert Ingebrigtsen er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Spørsmålet nå er om hun og statsadvokat Ellen Gimre mener at det er ført tilstrekkelig bevis for skyld, slik at de legger ned påstand om at Ingebrigtsen blir dømt. Hvis ikke bevisene dokumenterer skyld, vil det legges ned påstand om frifinnelse.

Etter påtalemyndigheten skal forsvarerne og bistandsadvokaten holde sine innlegg og komme med eventuelle replikker. Til slutt kan tiltalte kommentere.

Forsvarer John Christian Elden og bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen i Sør-Rogaland tingrett under behandlingen av straffesak mot Gjert Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud / NTB

Streng eller voldelig

Gjert Ingebrigtsen erkjenner ikke skyld for noen av punktene i tiltalen om vold i nære relasjoner. Han har imidlertid erkjent at han har gått for langt ved et par anledninger og påtatt seg ansvaret for at sjargongen og ordbruken i familien utviklet seg til å bli krass og høylytt. Han forklarte i retten at han på tidspunkt gikk fra å være pappa til å bli trener.

– Jeg ble for mye trener. Kommunikasjonsformen i mine oppgaver som trener var ikke alltid grei. Den forplantet seg etter hvert til deler av vårt liv som skulle vært en annen arena. Som skulle vært en familiær arena, forklarte Ingebrigtsen da.

Forsvarer John Christian Elden sa tidlig i saken at «en trener vil ha visse funksjoner som en kjærlig far ikke skal ha».

– Du vil helst ikke ha drillsersjanten din som far, og det er en grunn til det. Her han man kombinert disse rollene på en måte som i ettertid kanskje er uheldig, sa Elden til NTB.

Aktor har imidlertid anført at det ikke er det saken dreier seg om.

– Det er ikke en sak som handler om hvor langt en trener kan gå i å motivere eller presse utøvere som man er trener for, sa Kvernenes.

– Selv om man er trener, så er vedkommende fortsatt en far, la hun til.

Svært ulike oppfatninger

Aktor uttalte under innledningen at det er vanskelig å peke på ett enkelt bevis i saken som alene kan være avgjørende.

I stedet er det fra begge sider ført vitner, i tillegg til skriftlig dokumentasjon, film- og lydklipp.

De fleste er enige i at familien Ingebrigtsen ikke er noen A4-familie, med foreldre som har stått på for sju barn og jobbet hardt for at tre av sønnene skulle bli løpere i verdensklasse. Det er tegnet et bilde av tiltalte som en svært bestemt, målbevisst, kompromissløs og direkte mann med stort engasjement for sine nærmeste.

Det er imidlertid et stort sprik fra beskrivelsene fra forsvarernes vitner og klippene som er vist fra TV-serien «Team Ingebrigtsen», til det vitnene fra påtalemyndigheten og bistandsadvokaten har sagt.

Moren, søstrene, svogeren og nevøen til Gjert Ingebrigtsen, samt ett av de seks voksne barna, tiltaltes tidligere sjef, et knippe venner av familien og andre fra omgangskretsen har omtalt Gjert og familien i svært positive vendinger: En varm, kunnskapsrik mann med enorm arbeidskapasitet, som gjør alt for sine barn, og et familiehjem med åpne dører og mye liv og røre.

Fem av hans sju barn, fire av svigerdøtrene og en rekke personer, involvert i oppfølging av løpersønnene, har fortalt om en svært aggressiv og uforutsigbar far, og om en oppvekst preget av skjellsord, frykt og utrygghet.

Støttet av kona

Barna som har forklart seg, har i ulike vendinger sagt at moren ikke grep nok inn når det oppsto høylytte krangler og konflikter i oppveksten deres.

I forkant av saken hadde ikke Tone Ingebrigtsen forklart seg for politiet, gitt intervjuer eller uttalt seg i mediene, verken om bruddet med fem av de sju barna eller om tiltalen mot ektefellen. Da hun skulle vitne, krevde hun lukkede dører og at pressen forlot salen.

– Jeg ber om respekt for at dette er en vanskelig sak. Jeg er midt mellom de jeg elsker, sa hun før hun framsatte kravet.

Tone Ingebrigtsen vitnet i straffesaken mot ektemannen Gjert Ingebrigtsen og støttet hans versjon i saken. Foto: Heiko Junge / NTB

Hun fikk kravet innvilget, fordi retten mente det var viktig at dommerne fikk høre hennes forklaring. Avgjørelsen har møtt kritikk og ble påklaget av pressen. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har fortalt til Aftenposten hva moren sa.

– Hun sa at det ikke har vært vold i hennes hjem og benektet enhver voldshendelse. Hun avviste tiltalen mot ektemannen og ga ham full støtte i sin versjon av saken, sier Larsen.

Tidslinje i saken mot Gjert Ingebrigtsen

Dette er hovedpunktene i saken der friidrettstreneren Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner:

* 19. oktober 2023: I en VG-kronikk hevder Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen at faren brukte vold og trusler som en del av oppdragelsen. Gjert Ingebrigtsen tilbakeviser påstandene.

* 26. oktober: Politiet åpner etterforskning av Gjert Ingebrigtsen på bakgrunn av påstandene i den nevnte kronikken. Samme dag blir det klart at friidrettstreneren er anmeldt av et familiemedlem.

* 29. april 2024: Gjert Ingebrigtsens blir tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner, mot én av de fornærmede i saken. Samtidig henlegger politiet seks andre saker. Fem saker ble henlagt på bevisets stilling, mens én ble lagt vekk grunnet foreldelse.

* 31. mai 2024: Fire av sakene blir påklaget, og statsadvokaten beslutter at én av dem, der Jakob Ingebrigtsen er part, skal etterforskes videre. I etterkant er Jakob Ingebrigtsen i nye politiavhør.

* 23. oktober 2024: Politiet opplyser at de er ferdig med sin etterforskning av saken og har sendt bevisene til statsadvokaten.

* 29. november 2024: Tiltalen utvides med mishandling av Jakob Ingebrigtsen. Det nye punktet gjelder overtredelse av straffeloven § 282. Saken sendes til Sør-Rogaland tingrett for beramming.

* 6. desember 2024: Tingretten bekrefter beramming av rettssaken, som legges til Sandnes.

* 24. mars: Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen starter. Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.

* 25.–27. mars: Jakob Ingebrigtsen og søsteren (19) forteller om oppvekst med kjeft, frykt og manipulasjon fra farens side. Begge beskriver fysisk vold, kroppskrenkelser.

* 16. april: Siste rettsdag før påsken. Kort tid etter observeres tiltalte på samme fly som sønnen Henrik Ingebrigtsen. Faren skal til familiens hus i Spania for å feriere, Henrik skal tilbringe tid på treningsleir i Sierra Nevada med de to fornærmede i saken.

* 22. april: Saken starter igjen med vitneforklaring fra den siste av søsknene i familien.

* 28. april. Tiltaltes ektefelle, Tone Ingebrigtsen, krever å forklare seg for lukkede dører og uten andre enn rettens aktører og partene i saken til stede.

9. mai: Sør-Rogaland tingrett avslår begjæringen fra Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening om å få innsyn i Tone Ingebrigtsens vitnemål.

12. mai: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen uttaler til Aftenposten at Tone Ingebrigtsen støttet ektemannen fullt ut da hun vitnet. – Hun sa at det ikke har vært vold i hennes hjem og benektet enhver voldshendelse. Hun avviste tiltalen mot ektemannen og ga ham full støtte i sin versjon av saken, sa Larsen.

* 13.-15. mai: Det er lagt opp til prosedyrer fra aktor, bistandsadvokat og forsvarer, samt mulighet for replikk.

* 15. mai: Sluttdato for saken i tingretten.