Etter en storm i 1850, var noen av sanddynene i Skottland blåst bort. Vind og bølger hadde bragt noen rester av steinhus opp fra sanda. En lokal bonde var den første som fant steinhusene. Da han gikk inn i en åpning, var han første som satte fot i husene på mer enn 4 000 år.
Bosetningen kalles Skara Brae, og i følge Wikipedia ble den bygd omkring 3100 år f.Kr., og var bebodd i omkring 600 år.
I Skara Brae bodde det mellom 50-100 personer, og byen er svært godt bevart ettersom den har vært dekket i sand. Den har fått kallenavnet «Skottlands Pompeii», og den er eldre enn pyramidene i Egypt!
I den lille byen er det totalt 8 intakte bygninger. Denne utrolige oppdagelsen gjorde det mulig for forskere å få informasjon om hvordan mennesker levde på denne tiden.
Alle husene var koblet sammen av et tunnelsystem, som kunne lukkes med enkle dører.
Det har blitt funnet både intakte møbler og krukker. Krukkene stod forseglet på hyllene i husene, og mest sannsynlig ble de brukt for å oppbevare saltet fisk.
Selv om husene er mer enn 5 000 år gamle, er de utstyrt med både et avløp og enkle toaletter.
De små husene er omtrent like i størrelse og standard. Det var tydeligvis ikke noe klasseskille eller materialistisk skille.
Forskere er ikke helt sikre på hvorfor byen ble forlatt, men det antas at det var på grunn av klimaforandringer som fant sted omkring år 2500 f.Kr. Været ble kjøligere, og det ble mer nedbør, og bosetninge ble da forlatt.
I dag er byen et yndet turistmål, og både forskere og turister fra hele verden blir fascinert av restene etter denne utrolige sivilisasjonen.
DEL gjerne historien videre om du synes den var like fascinerende som oss!