Politiet har ikke klart å finne beviser for at Tom Hagen drepte kona Anne-Elisabeth, ifølge forsvareren. – Fullstendig renvasking, sier han.

Av: NTB-Steinar Schjetne

Beslutningen ble meddelt Hagen og hans forsvarer fredag formiddag. Kort tid etter sendte advokat Svein Holden ut pressemelding om henleggelsen, som i praksis er en blank frifinnelse av Tom Hagen.

Henleggelseskoden «intet straffbart forhold anses bevist» innebærer at bevisene med særlig styrke taler mot at Hagen ikke har begått en straffbar handling.

– Dette er en fullstendig renvasking av Tom Hagen, skriver advokatfirmaet Hjort i en pressemelding.

Hagen selv har kategorisk og hele veien avvist enhver befatning med at konas forsvinning og nektet straffskyld etter siktelsen for drap. Etter en kort periode i varetekt våren 2020 har han vært løslatt i påvente av påtalebeslutningen.

Beslutningen blir formelt meddelt offentligheten på en pressekonferanse med Øst politidistrikt klokka 12.

Forsvunnet i seks år

Det er gått seks år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet hun delte med ektemannen i Sloraveien på Lørenskog utenfor Oslo. Tilbake lå noen ytterst få spor, blant annet brev fra angivelig kidnappere med krav om løsepenger.

Selv om hun aldri er funnet, mener politiet at den 68 år gamle kvinnen ble drept før hun ble fraktet bort fra huset.

Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble drept før hun ble fraktet bort fra huset på Lørenskog. Foto: Privat / NTB

Tom Hagen, som er Anne-Elisabeth Hagens ektemann, ble 28. april 2020 pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona. Han ble løslatt etter en drøy uke i varetekt.

Riksadvokatens beslutning er helt riktig, mener bistandsadvokat Gard Lier for Anne-Elisabeth Hagen.

– Jeg tenker ut ifra den rollen jeg har i saken, er det helt riktig av politiet å henlegge saken mot Tom Hagen når man etter mange års etterforskning ikke har funnet bevis for at Hagen er skyldig. Slik jeg ser det, ville Anne-Elisabeth Hagen kun hatt et mål: At den eller de rette skyldige blir tatt, sier Lier til Dagbladet.

Hagen har hele tiden nektet for å ha noe som helst å gjøre med konas forsvinning.

For seks år siden forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra dette bolighuset i Sloraveien 4 i Lørenskog. Nå er ektemannen hennes renvasket i det politiet mener er en drapssak. Foto: Terje Pedersen / NTB

Holder pressekonferanse

Politiet valgte på holde forsvinningen hemmelig da savnetmeldingen kom inn 31. oktober for seks år siden, fordi de ikke ville sette livet hennes i fare. Først i slutten av januar året etter gikk de offentlig ut med saken.

Det er siden blitt reist spørsmål ved om viktige bevis kan ha gått tapt i perioden da kun politiet, familien og en håndfull medier kjente til forsvinningen.

Det er Øst politidistrikt som har etterforsket drapet. De vil kommentere og utdype riksadvokat Jørn Mauruds beslutning på en pressekonferanse klokka 12.

Fra politiet stiller påtaleleder i Øst politidistrikt, Vibeke Schøyen, leder for Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning politiinspektør Thomas Stærk, og påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Guro Holm Hansen.

Advokat Holden og Mikkel Toft Gimse vil kommentere påtalemyndighetens avgjørelse på en pressekonferanse en time senere. Også advokat Ståle Kihle, som er bistandsadvokat for Hagens barn, vil delta på pressekonferansen.

Fakta om Lørenskog-saken fram til nå

* 9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere.

* Hun forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018, ifølge politiets opplysninger.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – har forklart at han kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet, siktet for drap eller medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen. Han ble løslatt etter en drøy uke i varetekt.

* I tillegg til ektemannen er tre andre menn siktet i saken – den såkalte kryptomannen, en mann som politiet mener hadde en rolle i forberedelseshandlingene knyttet til kryptosporet og en mann som har hatt tilgang til et stjålet pass som står sentralt i saken. Alle tre nekter for å ha noe å gjøre med forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen.

Fakta om Tom Hagen

* Født i 1950. Er 74 år gammel.

* Utdannet bygningsingeniør.

* Har sammen med ektefellen Anne-Elisabeth Hagen bodd i eneboligen i Sloraveien på Lørenskog siden 1984. Har tre voksne barn.

* Har vært på Kapitals liste over Norges 400 rikeste siden 1990-tallet og er nå på 152. plass. Ifølge Kapital er Hagen god for 2,9 milliarder kroner.

* Har gjort det stort innen eiendomsutvikling. Tom Hagen Eiendom hadde et resultat før skatt på 32,4 millioner kroner i 2023. Eier også 70 prosent av aksjene i strømselskapet Elkraft. Hagen har også eiendom på Kvitfjell.

* Var tidligere skøyteløper og sentral i å starte skøyteklubben SK94 sammen med Johann Olav Koss. Hagen var privat sponsor for Koss.

* Ble 28. april 2020 pågrepet av politiet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra parets bolig i Lørenskog i 2018. Dagen etter ble han varetektsfengslet i fire uker. Tom Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

* 7. mai 2020 avgjorde Eidsivating lagmannsrett at Hagen skulle løslates, men politiet anket kjennelsen til Høyesterett. Dagen etter forkastet Høyesterett politiets anke.

* I april 2024 ble det kjent at Øst politidistrikt, som har etterforsket saken, har sendt sin innstilling i saken til statsadvokaten. Statsadvokaten sendte sin innstilling til Riksadvokaten i slutten av august.

(Kilder: Kapital, Dagens Næringsliv, Proff, NTB)