Fire år etter at Jahn Teigen gikk bort, 70 år gammel, samler venner og kolleger seg på scenen for å hylle ham på det som ville vært 75-årsdagen hans.

Av: NTB-Gitte Johannessen

Jahn Teigen og Anita Skorgan på scenen sammen i 1984 – samme år som de giftet seg. Nå skal hun hylle ham på det som ville vært hans 75-årsdag. Foto: Inge Gjellesvik / NTB

– Om han ville likt å bli feiret? Gjett om, sier Anita Skorgan med en stor latter om mannen hun giftet seg med for 40 år siden, ble skilt fra tre år senere, og – etter at det første året var gått – forble venn med resten av livet.

Jahn Teigen skal feires i to dager i Oslo Spektrum fredag og lørdag. Anita Skorgan er hyret inn som gjesteartist for «å gjøre noen sanger og kanskje si noen ord».

– Jeg skal gjøre «Cheek to Cheek» sammen med Gaute Ormåsen, han synger så fint, sier hun om sin og Jahn Teigens 1983-duett fra suksessalbumet med samme navn.

Jahn Teigen og Anita Skorgan på VG-listekonserten i 2009. – Sangene hans har gått i arv til nye generasjoner, sier Skorgan. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.
Det ble landesorg da det i februar for fire år siden ble kjent at Jahn Teigen var død. Her fra statuen utenfor kulturhuset som nå er oppkalt etter ham. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Mange må til

Andre artister på scenen er Atle Pettersen, Elisabeth «Bettan» Andreassen, Ulrikke Brandstorp, Åge Sten Nilsen og Thomas Felberg, noe som får Skorgan til å fundere:

– Så mange sangere kreves det for å dekke én sanger! For Jahn var en formidabel sanger. Han dekket alle sjangre opp gjennom årene – fra heavy, rock’n’roll, punk, rap, visesang til pop, pluss at han fant opp et par sjangre.

– Det er gøy å se interessen. Vi er stolte og glade over å kunne viderebringe den musikalske arven etter ham, Sara og jeg, sier hun om sin og Teigens felles datter.

Sara Skorgan Teigen slapp i forrige uke selv låten « Postkort fra himmelen », der hun ved hjelp av KI sang duett med faren, i en låt skrevet av Lars Kilevold. «Selv når du er borte, er du hos meg», synger hun.

Jahn Teigen anno 1982 i fint, gult popantrekk. Foto: Henrik Laurvik / NTB

– Norges ABBA

Hyllestkonserten har fått navn etter den siste låten han ga ut, « Ikke som alle andre », som kom i 2019. Det synes Anita Skorgan passer bra.

– Jahn var en usedvanlig person, og man oppdager gjerne mer og mer i ettertid. Det er et underlig yrke. Hans hovedgeskjeft og -talent var å være entertainer, men han hadde et stort talent for å skrive sanger som festet seg i folks bevissthet, utdyper Anita Skorgan:

– Jeg vet ikke om noen andre norske artister som har så mange sanger som folk husker så godt. Han var som Norges ABBA.

Jahn Teigen da han frontet progrockerne i Popol Vuh på den berømte Ragnarock-konserten i Holmenkollen i 1974. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB

Tveegget sverd

65 år gammel holder hun på med konserter og «sine ting». Men uansett byr Anita Skorgan alltid på noen Teigen-låter til slutt.

– De er en stor del av livet mitt. Jeg kommer ikke unna!

Folk vil også gjerne dele sine Teigen-historier med henne. Dem finnes det mange av.

– Det er jo noe som er karakteristisk for Jahn, og bidro til hans skjebne. Han var så glad i folk og så aktiv på artistfronten i så mange år, der han reiste overalt til den minste krok. Jeg holdt på å bli spenna gæren av det, vi kom oss aldri av gårde! ler hun, før hun legger til med mer alvor:

– Jeg så at det var et tveegget sverd: Det var herlig at han elsket og ønsket å snakke med alle, men samtidig spiste det ham litt opp.

Åge Sten Nilsen: – Jeg gjør «Voodoo»

Åge Sten-Nilsen røper overfor NTB at blant sangene han skal trå til med i helgen, er « Voodoo » – sangen Jahn Teigen, i skjelettkostyme, og Inger Lise Rypdal gjorde i Melodi Grand Prix i 1976. Den er faktisk skrevet av Terje Rypdal.

– Jeg har faktisk aldri sunget Teigen før, sier Sten Nilsen og lover å trå til på Teigensk vis:

– Jeg prøver å sette inn det ekstra Teigen-giret på enkelte ting, i hans ånd. Han hadde evnen til å dra på litt ekstra av og til – så det ikke ble helt smørsang, sier Wig Wam-vokalisten. Som påpeker all energien som Jahn Teigen hadde fra rockeverdenen og tok med seg inn i popens snillere toner.

– Teigen hadde evnen til å skrive enkle, gode melodier og viste en utrolig popteft da han begynte på dette kapittelet.

Jahn Teigen med et fornøyd smil da han i 2010 fikk utmerkelsen Ridder av 1. Klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Dette er Jahn Teigen

* Norsk sanger, komponist og underholdningsartist født i Tønsberg 27. september 1949, død i Ystad i Sverige 24. februar 2020.

* Ga ut over 40 album alene og med andre i tiden 1967 til 2004, med band som The Enemies, Popol Vuh, Lions of Judea og Prima Vera.

* Deltok i hele 14 Melodi Grand Prix-finaler, som fortsatt er rekord, og representerte Norge tre ganger i Eurovision – til null poeng i 1978 med «Mil etter Mil».

* Skal også hylles 9. november i Tønsberg med Teigen Galla , der familie og musikalske venner stiller på scenen i kulturhuset som nå heter Jahn Teigen Arena og en permanent Jahn Teigen-utstilling åpnes.

(©NTB)