Gjennom 18 år skal den tidligere kommuneoverlegen i Frosta ha begått seksuelle overgrep mot nesten 100 kvinner i kommunen, går det fram av tiltalen. Han har ikke erkjent straffskyld.

Av: NTB-Peter Tálos, Isabel Bech og Edvin Strømme

Den tidligere kommuneoverlegen Arne Bye (55) er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av sin stilling som lege for samtlige av de 96 fornærmede, kunngjorde Trøndelag statsadvokatembeter tirsdag. For 88 av dem er han i tillegg tiltalt for voldtekt, de resterende omhandler misbruk av stillingen som lege.

– Når det gjelder spørsmålet om straffskyld, vil dette bli et tema i kommende politiavhør, opplyser Byes forsvarer, advokat Erlend Hjulstad Nilsen.

Overgrepene startet allerede 2004 og pågikk helt fram til 2022, ifølge den 23 sider lange tiltalen. Mange av overgrepene er blitt filmet uten at de fornærmede har vært klar over det.

96 kvinner er fornærmet i saken mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Ikke pågrepet

Ordføreren i kommunen med litt over 2600 innbyggere sier han kjenner både den tiltalte legen og flere av de fornærmede. Han er sterkt berørt av saken.

– Jeg legger ikke skjul på at det er krevende og vanskelig for mange, sier ordfører Frode Revhaug (H).

Av tiltalen går det fram at legen helt tilbake til 2004 skal ha gjennomført seksuell omgang med pasientene i forbindelse med gynekologiske undersøkelser og «uten at det var medisinsk adekvat». Etter påtalemyndighetens beskrivelse skjedde overgrepene raskt og uventet for pasientene.

– Med ett unntak er undersøkelsene foretatt ved kontoret der vedkommende arbeidet, opplyser aktor i saken, statsadvokat Eli Reberg Nessimo i Trøndelag statsadvokatembeter, i en pressemelding tirsdag.

Legen har ikke vært varetektsfengslet. Heller ikke etter at tiltalen ble kjent tirsdag hadde Nessimo vurdert det som nødvendig å framstille 55-åringen for fengsling.

– Det er vurdert sånn at det ikke er grunnlag eller behov for noen pågripelse nå, sier Nessimo til TV 2.

Alvorlig og omfattende

Forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen ville tirsdag ikke svare på hvordan klienten hans stiller seg til den omfattende tiltalen, eller om han erkjenner straffskyld. Heller ikke spørsmål om den 55 år gamle legen har erkjent de faktiske forhold i noen av sakene, uten å ta stilling til hvilke straffebud som eventuelt er brutt, vil advokaten besvare.

– Vår klient er innforstått med at tiltalen er svært alvorlig og meget omfattende, sier Nilsen i en uttalelse.

Han understreker at mannen skal anses som uskyldig fram til en eventuell dom.

– Saken har over tid vært en betydelig belastning for vår klient, de fornærmede og deres omgivelser. Vi finner grunn til å understreke at det ikke foreligger dom i saken, og at tiltalte skal anses som uskyldig inntil retten eventuelt finner det motsatte bevist, legger han til.

Han ber samtidig pressen om å ikke ta kontakt med den tiltalte kommuneoverlegen eller hans familie.

Tove Jensen Røddesnes har fått jobben som koordinerende bistandsadvokat for de mange fornærmede. Hun ville ikke kommentere tiltalen tirsdag.

Skal ha filmet pasienter

Politiet startet etterforskning i august 2022 etter å ha blitt varslet av Statens helsetilsyn om mulige straffbare forhold.

Politiet beslagla over 6000 timer med videomateriale i saken. Kvinnelige pasienter skal ha blitt filmet mens de ble undersøkt på legekontoret.

Mannen har helt siden saken ble kjent i 2022, nektet straffskyld, og han har ikke ønsket å forklare seg for politiet. Han har hevdet at alt han har gjort, er medisinsk begrunnet.

Saken er forhåndsberammet i Trøndelag tingrett i Steinkjer, med oppstart 5. november. Det er satt av 16 uker til saken.

Rettssaken blir vanskelig

– Det kom veldig overraskende og uventet. Spesielt at det var så mange berørte, og at omfanget var så stort, forteller ordfører Revhaug om saken som har preget kommunen.

Frosta kommune tilbyr alle innbyggerne et gratis og anonymt psykisk helsetilbud.

– Det blir vanskelig for mange når rettssaken starter, og det føler vi på i fellesskapet. Det vil nok utfordre oss, men jeg er trygg på at vi skal klare dette også fordi vi har åpenhet og gjør så godt vi kan for å bry oss om hverandre. Gi hverandre en klem, det tror jeg er det viktigste nå, forteller ordføreren.