Mange steder rundt om i verden har ikke mennesker tilgang til de samme godene vi ofte tar forgitt; elektrisitet, vann, Internett og enkel tilgang på mat og rent drikkevann. Når temperaturen i sommerhalvåret i tillegg kan bli ubehaglig høy, i steder som for eksempel India, blir så og si halve befolkningen ute av stand til å gjøre noe halve dagen. Heldgvis finnes det håp!

Mer enn 28 000 mennesker bor i et lite område som kalles Daulatdia i Bangladesh. De bor i små hus uten vann, og temperaturen kan bli opptil 45 grader celcius i skyggen.

Youube / #TalkToMe

Noe måtte bli gjort – men ressursene var få. Det var da noen fant opp verdens første «aircondition» som ikke bruker strøm.

YouTube / #TalkToMe

Den er laget av en treplate og mange plastflasker. Bunnen på flaskene er kappet vekk, og deretter blir de dyttet inn i treplaten.

YouTube / #TalkToMe

Så fort alle flaskene er på plass, blir innretningen plassert foran en dør eller et vindu – og effekten merkes umiddelbart.

YouTube / #TalkToMe

Den varme luften går inn i flaskehalsene, og sender ut kaldere luft på andre siden. Prinsippet er det samme som når du blåser med åpen munn kontra når du blåser med liten åpning på munnen din. Prøv selv på hånden din!

YouTube / #TalkToMe

Denne enkle løsningen kan senke temperaturen innendørs med mer enn 7 grader celcius! Dette har mye å si for de som lever i en uutholdelig varme hele døgnet – og kan potensielt redde liv på de aller varmeste dagene!

YouTube / #TalkToMe

Utallige landsbyer har nå begynt å bruke denne smarte «airconditionen».

YouTube / #TalkToMe

Her er en video som viser hvordan innretningen fungerer. Del videre med dine venner om du også synes dette var en genial idé!