Natt til søndag 9. juli i fjor ble en 22 år gammel mann skutt i brystet av politiet under en væpnet aksjon på Grønland i Oslo. Nå er saken er henlagt.

Av: NTB-André Lorentsen

Saken er henlagt «fordi intet straffbart forhold anses bevist», ifølge Spesialenheten.

22-åringens advokat Brynjar Meling varsler at henleggelsen vil bli påklaget.

– Jeg vil ikke gå i detalj om anførslene, men det er selvforklarende at vår klient som har fått livet og fremtidsutsiktene i stor grad ødelagt, ikke kan slå seg til ro med at han kun er et offer for uheldige omstendigheter, og at det ikke foreligger feilvurderinger, verken i skuddøyeblikket eller i forkant av hendelsen som ledet til politiaksjonen, sier Meling til NTB.

Meling sier dette gjelder alt fra selve skuddøyeblikket, til beslutningen med å gripe inn i situasjonen, med bevæpning, og usikrede våpen, helt tilbake til at det faktisk ble tatt en beslutning om at man skulle bruke et skjold, som var utformet slik at dette kunne lede til at skudd nærmest gikk av ved et uhell.

– Vi vurderer også betydningen av hvordan situasjonen ble håndtert etter at vår klient ble skutt, altså hvordan han ble båret ut og gjort tilgjengelig for ambulansen.

Lam i beina

Under aksjonen i fjor sommer ble den 22 år gamle mannen skutt i brystet av en politimann fra beredskapstroppen. Mannen fikk en skade i ryggmargen og er blitt lam i beina som følge av skuddet.

Politimannen har forklart at skuddet gikk av etter at skjoldet hans kom borti avtrekkeren på tjenestevåpenet hans.

– Hendelsen fremstår som et svært uheldig resultat av et lite sannsynlig sammenfall av hendelser, som politimannen ikke kan stilles strafferettslig til ansvar for, heter det i avgjørelsen fra Spesialenheten.

Narkosak

Spesialenheten mener det vanskelig kan være kritikkverdig at ikke politiet på forhånd hadde avdekket risikoen som forelå. Dermed kan det heller ikke være et kvalifisert avvik som når opp til det straffbare, slår de fast.

– Skjoldet som ble benyttet, har forholdsvis spisse kanter også i områder hvor våpen skal benyttes inntil, mens pistolen som ble benyttet har flere egenskaper som tilsier at avtrekket er relativt lettpåvirkelig. Pistolen har stor avtrekkerbøyle, som lettere gir mulighet for at fremmedlegemer kan komme i kontakt med avtrekkeren, som også har kortere vandring enn for eksempel politiets ordinære tjenestepistol, skriver de i avgjørelsen.

Bakgrunnen for politiaksjonen var mistanke om narkotikaovertredelse, der tre personer var siktet. Politiet anså de tre som del av et kriminelt miljø der det kunne være skytevåpen, og hvor tilknyttede personer hadde vært involvert i skyteepisoder i det offentlige rom.

(©NTB)