– Rekruttereren sa at SAS har som policy at ansatte ikke får benytte religiøse symboler, sier Aye Alhassani til Nyheter24.

Tisdag 25. april blev Aye inkalt til jobbintervju som trafikkassistent (skrankepersonell) via det svenske rekrutteringsbyrået CAE for SAS, Scandinavian Airlines.

– Jeg måtte gjennomgå flere steg og tester for å gå videre til nesta steg i søknadsprosessen for å få en eventuell invitasjon til intervju, forklarer Aye.

I første omgang måtte Aye sende CV og søknad som vanlig. Så måtte hun sende inn en video hvor hun måtte svare på tre spørsmål om rollen som det ansattes for. Hun fikk dette godkjent og gikk videre til neste steg.

– I andre steget fikk jeg fire ulike tester. Disse fikk jeg godkjent og ble invitert til jobbintervju hos bemanningsbyrået CAE. Dette skulle foregå i grupper og i enerom med intervjuere, forklarer hun.

Gruppeintervjuet gikk bra for Ayes del, men når hun satt i intervjustolen i enerom med intervjueren, ble hun fortalt at at SAS har som policy at ansatte ikke får benytte religiøse symboler på jobb.

I forbindelse med dette ble Aye spurt om det var aktuelt å ta av seg sløret når hun skulle på jobb for SAS. Hun fortalte at det ikke var et alternativ for henne.

– Jeg ble svært opprørt over dette, siden jeg fra starten av gikk med slør og til og med sendt video av det. På bildet på CVn hadde jeg også slør, bemanningsbyrået visste om det og lot meg bare gå videre i prosessen, sier hun.

Utover dette ga de Aye ingen informasjon om denne policyen når de sendte mail om at hun hadde gått videre, men når hun spurte hvorfor, forklarte rekruttereren at de synes hun var en passende kandidat for jobben og ville gi henne en sjanse til å velge mellom jobben og sløret.

Aye ble ganske steil på grunn av dette, siden hun vet om flere ansatte i SAS som går med slør på jobb. Rekruttereren avsluttet med å si at Aye var veldig passende for rollen hun søkte på og at hun skulle høre med SAS om policyen om religiøse symboler og komme med en tilbakemelding. Aye fikk senere vite at SAS ikke ansetter damer med slør, siden dette er et religiøst symbol.

14. mars i år ble det fattet en beslutning i EU domstolen om at arbeidsgivere nå kan nekte folk ansettelse, og avskjedige personer med synlige religiøse symboler. I domstolen ble det diskutert at religiøse symboler er problematiske med hensyn til nøytralitetsprinsippet.

Det vi lærer av dommen er at mange holdes utenfor arbeidslivet på grunn av religiøse symboler og Aye er et eksempel på konsekvensene av dette i svensk sammenheng.

Hva syns du? DEL saken på Facebook og si din mening!