Spilling kan gjøre deg mer strategisk


Det er ingen hemmelighet at hjernen trenger trim, men den gode nyheten er at det ikke trenger være kjedelig å trene de små grå. Flere typer spill viser seg nemlig å være svært så effektive når det kommer til å trene strategisk og analytisk tenkning.

Data- og videospill kan bidra til å holde hjernen i form

Strategispill er blant de mest populære data- og videospillkategoriene på markedet, og det er blitt dokumentert at denne type spill kan ha en særdeles positiv effekt på hjernen. Med spill som Europa Universalis, Civilization og Warcraft får hjernen kontinuerlig stimulering. Dette sørger for at den holder seg skarp og rask, da du hele tiden må analysere situasjoner og planlegge de neste trekkene deretter.

Kortspill handler ikke alltid kun om flaks


I noen kortspill trenger du rett og slett flaks for å vinne, for eksempel i krig, mens andre krever også strategi. Noen eksempler der strategien spiller en viktig rolle er blackjack, poker, bridge og Magic: The Gathering. Samtlige spill krever strategiske egenskaper så vel som flaks i ulik grad. Hvilke kort du trekker fra bunken er tilfeldig, men strategier hjelper deg med å spille kortene dine klokt. For de virkelig erfarne er for eksempel korttelling et alternativ.

Kilde: Unsplash

Trim hjernen ved å spille på fotball

Du kan følge eksperttipsene når du spiller på sportsspill, men mange har også erfart at det kan lønne seg å beregne sannsynligheten selv. På sider som bet365 kan du for eksempel spille på langoddsen, og ved å studere tabeller, tidligere kamper og holde deg oppdatert på informasjon, som lagoppstillinger og skader, har du rikelig med bakgrunnsinformasjon som kan brukes til å regne ut sannsynligheten for ulike utfall. Det krever bare litt trening og erfaring, samt en hel del kunnskap og strategi.

Tren opp strategisk tenking med en runde Ticket to Ride

Et klassisk eksempel på brettspill som holder hjernen skarp er sjakk – det er et av de mest populære spillene i verden og kanskje spillet som krever mest taktikk og strategi. Mange tenker at sjakk kun handler om ferdigheter og at flaks ikke er et element som spiller inn, men selv Magnus Carlsen har innrømmet at også han trenger litt flaks til tider.

Strategispill er svært populært blant brettspill, og i denne kategorien finner vi også spill som Settlers of Catan og Ticket to Ride, hvor det virkelig handler om å holde hodet kaldt, analysere brettet og planlegge de neste trekkene nøye. I Settlers of Catan er det om å gjøre å bruke ressursene klokt, mens Ticket to Ride krever at du planlegger hvilke ruter som bør prioriteres.Kilde: Unsplash

Forholdet mellom strategi og spilling

Det er ingen grunn til å styre unna strategispill selv om du ikke er spesielt strategisk fra naturens side. Strategisk tenkning er noe du kan trene opp og hele tiden utvikle, blant annet via spilling. Det kan sammenlignes med opptrening av fotballferdigferdigheter: du trenger gode fotballferdigheter for å bli en bedre fotballspiller, og den beste måten å trene opp ferdighetene på er ved å spille fotball. For å bli bedre i strategiske spill hjelper det å spille, og strategisk tenkning kommer godt med også i hverdagslivet.

Strategisk tenkning innebærer at du husker det som har skjedd, er til stede i øyeblikket, tenker fremover på mulige hendelser og utfall, og tar alle disse elementene i betraktning når du utarbeider en strategi.


HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->