QR-revolusjonen


Menyen spretter opp på mobilen din. Etter å ha spist roper du ikke etter regningen, men betaler via QR merket og forlater restauranten uten å ha vekslet et ord med noen.

Foto: Pixabay

Science fiction har blitt til science reality. Mange restauranter bruker allerede teknologien som lar kundene se, bestille og betale via QR koder. Noen melder om opptil tretti prosent større omsetning fordi alt går raskere takket være QR koder. Kundene slipper til og med å vente på regningen.


Turbofart

QR-koder er i skuddet som aldri før fordi de klarer å koble den digitale verden til det fysiske.

Mange supermarkeder, puber og restauranter jubler over teknologien fordi den gir enorme muligheter for å finne ut mer om kundene, noe som er viktig for å forbedre salg og gi økte inntekter.

Den kanskje viktigste bransjen som har tatt i bruk QR kodene er matvarebransjen, som tidligere bare hadde strekkoder. Skanning av matvarer og betaling av matvarer via QR-koder eksploderer. Inne i butikken kan menneskene få en masse informasjon om matvaren de holder i hendene via mobiltelefonen.

Dominant

Snart vil QR dominere all detaljhandel. Når QR kodene samarbeider med de digitale lommebøkene kan den som handler gå direkte til et dedikert kassefelt for å betale. Ved å registrere varene kan kundene få cashback, bonus og andre goder.

Noen mennesker har allerede begynt å beymre seg for personvernet fordi de nye systemene innføres uten at det er etablertnoen beskyttende lovgivning.

Foto: Pixabay

Reklame og service

Butikkene har også oppdaget at de ved å vise QR koder i butikkvinduene rett etter at de har vist en vare, får mange mennesker til å fiske frem mobilen og kjøpe varen via QR kode. QR koder har med andre ord også blitt en viktig del av reklame og markedsføring.



Også kleskjeder, hoteller og møbelbutikker benytter nå QR koder. Raddison Blu og kleskjeden Hennes & Mauritz er ikke alene om å ha kastet seg på QR bølgen.

Gammel oppfinnelse

QR-koder ble oppfunnet i Japan på for over tretti år siden for å forenkle bilproduksjonen. Lite ante oppfinnerne at teknologien skulle bli så nyttig innenfor nær sagt alle bransjer noen tiår senere. Den gangen hadde man ikke avanserte mobiltelefoner slik man har i dag.

Sammenlignet med tradisjonelle strekkoder kan QR koder inneholde mye mer informasjon. Strekkodene som du finner på mange bøker og matvarer kan inneholde femti tegn, som blir for småtteri å regne sammenlignet med QR kodenes to tusen fem hundre.

QR kodenes kapasitet gjør at praktisk og nyttig informasjon som navn, steder og nettadresser kan samles på ett sted.

Uventet

Som vanlig når ny teknologi kommer for fullt oppdages det nye bruksområder. Hvem skulle for eksempel trodd at mobiltelefonen ble en slik gave til folk mer hørselsproblemer? Den ble det, takket være muligheten til å sende tekstmeldinger. QR kodene har allerede høstet uventet frukt, ved for eksempel å hjelpe demens pasienter.

Folkehelsebyråer bruker QR-koder til kontaktsporing, og apotekene bruker QR-koder ved inngangen. Fordi mange syke mennesker benytter apotek til å hente medisiner kan apoteke, sende ut en advarsel eller gi informasjon til alle de som har besøkt apoteket innenfor ett gitt tidsrom.





HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->