Et par økologer ved navn Daniel Janzen og Winnie Hallwachs hadde en idé for et lokalt appelsinjuicefirma i Costa Rica – lite visste de at ideen deres ville føre til litt av en oppdagelse.

I 1997 henvendte paret seg til appelsinjuicefirmaet og hadde et forslag til dem. Hvis de donerte et stykke helt uberørt, skogkledd land til Área de Conservación Guanacaste, så kunne de dumpe sine kasserte appelsinskall uten kostnad.

Stedet hvor de ville dumpe apelsinjuiceavfallet var et stykke land som var helt avskoget. Appelsinjuiceselskapet gikk med på planen.

Et år senere kom tusen lastebiler og dumpet over 12 000 tonn klebrig appelsin-kompost.

Princeton

Tomten med appelsinskall og fruktkjøtt ble etterlatt uberørt i over et tiår. De hadde laget et fint stort skilt med gule bokstaver for å markere plasseringen og arrangementet som hadde skjedd.

Etter 16 år hadde Janzen en student som het Timothy Treuer. Han ga ham veibeskrivelse til skiltet de skapte, og sa at det ikke burde være noe problem å finne tomten. Studenten tok en titt på stedet og rapportere tilbake med sine funn.

Treuer ble så nysgjerrig, at han dro tilbake til landet der appelsinkomposten ble dumpet, men han kunne ikke finne skiltet noe sted.

Princeton

Han vandret rundt i en halvtime, og kunne ikke finne skiltet Janzen hadde satt ut. Treuer spurte Janzen om flere detaljer om skiltets plassering.

Han kom tilbake en uke senere til det eksakte stedet Janzen utarbeidet – men likevel var det ingen skilt i sikte. De visste imidlertid at dette var den tomten de hadde dumpet på for mange år siden.

Da de skjønte at de så på riktig tomt, var de sjokkert. Området var totalforandret.

Princeton

Sammenliknet med det tilgrensended landet, sier Treuer at sammenligningen side ved side var som «natt og dag».

«Det var bare vanskelig å tro at den eneste forskjellen mellom de to områdene var en haug med appelsinskall. De ser ut som helt forskjellige økosystemer, sier han.»

Vegetasjonen var så utrolig tykk at de fortsatt ikke klarte å finne skiltet.

Resultatene av funnene deres ble senere publisert. Fruktskallet hadde bidratt til enormt mye vekst av busker og trær.

Princeton

Treuer og hans team fra Princeton ville studere det utrolige området de neste tre årene. De var helt forbløffet over det de lærte.

På den tilstøtende tomten, uten appelsinskall, var det bare ett dominerende treslag. På siden med de kasserte appelsinskallene var det over to dusin arter av blomstrende vegetasjon.

Det var bedre jord, en sunnere underskog, store, sterke trær, og en ny arter dukket opp – alt på grunn av bortkastet frukt fra over ti år siden.

De har funnet ut at den nye vekstskogen absorberer og lagrer karbon i atmosfæren ved 11 ganger graden av en gammelvoksende skog. Treuer mener at hvis vi kan gjenskape dette eksperimentet over hele verden, kan det hjelpe verdens atmosfære å gjenopprette seg selv.

Opptil halvparten av produktene i USA blir kassert i deponier – ved å vedta denne ideen over hele landet kan det hjelpe deforested områder over hele landet.

«Vi vil ikke at bedrifter skal kaste bort avfallet over alt, men hvis det er vitenskapelig drevet og restaurering er involvert i tillegg til selskaper, er dette noe jeg synes har stort potensial,» sier Treuer.

I 2015 var Treuer endelig i stand til å fjerne nok av den tykke vegetasjonen til å finne det tapte skiltet de hadde plassert der nesten 20 år tidligere. Det var symbolsk for den mirakuløse forandringen av landet.

Ved hjelp av litt frukt kan vi forandre måten vi håndterer avfall og redde miljøet.

Princeton

Del denne saken med venner og familie på Facebook!