Hva sier ansiktet ditt om helsen din? Her er 12 ting alle burde være klar over.


Ansiktet ditt kan fortelle mye om helsen din. De fleste av oss ser oss i speilet hver dag – flere ganger om dagen – men hvor ofte har du virkelig sett nøye på ditt eget ansikt?

Dine øyne, huden, munnen – de innehar alle viktige ledetråder om helsen din.

Neste gang du merker rødhet, flekker eller tørr hud, ikke bare dekk det til med sminke. Tenk på hva det forteller deg helsen i stedet.

1) Øyne. Hovne øyne er vanligvis på grunn av søvnmangel, men kan også være forårsaket av kosthold. Hvis du får nok søvn, og du fortsatt har poser under øynene, kan det være et tegn på at kostholdet har for mye salt. Mørke ringer under øynene (til tross for å få nok søvn) kan være et resultat av matintoleranse. Vanlige syndere er meieriprodukter og hvete – prøv å fjerne dem fra kosten og se om posene under øynene forsvinner over tid. Alkohol fører også mørke farger rundt øynene. Hvite flekker rundt øynene kan også være et tegn på laktoseintoleranse – prøv å fjerne melkeprodukter fra kostholdet ditt hvis dette er tilfelle.


2) Rødhet. Det finnes mange forskjellige typer utslett som kan oppstå i ansiktet ditt, og hvis du har et utslett som vedvarer i mer enn en uke bør du oppsøke lege. Dette kan være forårsaket av cøliaki, spesielt når det er kløende. En sommerfuglformet utslett på tvers av kinnbena kan være indikator på en autoimmun sykdom som kalles lupus, mens rosacea kan være forårsaket av overdrevet alkoholforbruk.

3) Føflekker. Vanligvis er føflekker ingenting å bekymre seg for, men som med hvor som helst på kroppen din, bør du se etter tegn på hudkreft. Les mer om hudkreft her.

4) Tørr hud. Tørr hud er ofte forårsaket av dehydrering av huden – i kulde, vinterluft, eller etter en varm dusj med utilstrekkelig fuktighet etterpå. Men hvis huden din er konsekvent tørr, kan det hende du ikke drikker nok vann. Det kan også være et tegn på allergi, hypotyreose eller diabetes i henhold til helse.

5) Gule flekker rundt øynene. Dette er kolesterol-fylte lesjoner kalt xanthelasmata, og er i seg selv ufarlige. De kan også bli fjernet hvis de er skjemmende. Men de kan være knyttet til hjerteproblemer. En stor undersøkelse i 2011 fant at pasienter med flekkene hadde femti prosent større sannsynlighet for å få et hjerteinfarkt i løpet av de neste tiårene enn de uten dem.

6) Sår på munnen. Tilbakevendende sår på leppene eller neseborene vil vanligvis være forkjølelsessår, som er forårsaket av svært smittsom Type 1 Herpes virus. Dessverre, kan du aldri bli kvitt herpes, men du kan kjøpe billige medisiner for å bekjempe forkjølelsessår så snart de utvikler seg, som vanligvis er i perioder med stress eller dårlig helse.

7) Overdreven hårvekst. En uvanlig mengde hårvekst i ansiktet eller halsen hos kvinner kan være et tegn på polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Dette kan føre til ufruktbarhet og uvanlige mensenperioder. Hvis du har overdreven hårvekst på ansiktet, brystet, magen, eller hendene, ta en prat med legen din om det.

8) Gul farge på hud og øyne. Dette kalles gulsott, og det er overraskende vanlig. Det er normalt og ufarlig hos premature babyer, men hos voksne kan det være mer av et problem. Det er symptomatisk for virale infeksjoner som hepatitt og mononukleose, så vel som problemer med lever, galle eller bukspyttkjertel.

9) Hudfarge. Gult er ikke den eneste fargeendringen å se opp for. Selv om noen fargeendringer er normalt (som rosa etter trening), kan andre endringer være et symptom på helsesproblem. Langvarig blekhet kan være et tegn på anemi, mens en blåaktig farge kan være et symptom på hjerte eller lungesykdom.10) Dårlig munnhygiene. Hvis munnen ikke ser som det skal, kan dette ha en stor effekt på resten av helsen din også. En studie fra 2010 viste at god munnhygiene reduserer risikoen for hjertesykdom, mens de som pusser mindre enn to ganger om dagen hadde 70% større risiko for hjertesykdom.

11) Rynker. Rynkete hud er uunngåelig i aldringsprosessen, men noen livsstilsfaktorer kan forverre dem. Røyking eller overdreven soling er to store synderne, så sørg for at du bruker solkrem når du er i solen og fukte daglig. Dehydrering kan også føre til for tidlig rynker så drikk rikelig med vann. Ny forskning viser en sammenheng mellom rynker og beinhelse hos kvinner. Jo større rynker, jo større blir risikoen for lav bentetthet.

12) Sprukne lepper. Dette er svært vanlig, spesielt om vinteren. Du kan bruke leppepomade for å lindre den, eller bruke et naturlig produkt som kokosolje for å holde dem smidige og fuktige. Hvis du hele tiden har sprukne lepper, kan du være dehydrert eller allergisk mot et produkt du bruker. Til slutt, kan det være en reaksjon på et din nåværende diett. Hvis det vedvarer i flere uker eller forårsaker den betydelig ubehag, ta en prat med legen din.

Øynene er sjelens vindu og ansiktet er sågar helsas vindu.

Ta en titt på deg selv mens du DELER denne saken på Facebook!

Forsidebilde og kilde: RemedyDaily

HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->