Leserinnlegg fra frustrert pappa – som ønsker å være anonym.
Øvelse kan gjøre mester, men når det gjelder lekser, er det kanskje på tide å tenke nytt. Mens lekser har vært en integrert del av utdanningen, vokser bevisstheten om at det kanskje ikke er den mest effektive måten å lære på.
Internasjonalt er det flere eksempler på land som har gjennomgått en revolusjon i skolesystemene sine ved å fjerne eller redusere lekser. Finland, ofte ansett som et av verdens beste utdanningssystemer, har minimale lekser, og fokuserer heller på skolearbeid i skoletiden. Denne tilnærmingen har resultert i høyere studentengasjement og generelle akademiske prestasjoner. Også i Sør-Korea, et land kjent for sitt høye utdanningsnivå, har det vært tiltak for å redusere mengden lekser for å avlaste stress og fremme en mer balansert livsstil for studenter.
Dessuten, er det virkelig sunt å lære barn fra ung alder at de skal ta med seg jobben hjem? Dette konseptet kan være skadelig for familielivet. Når barn og ungdommer må bruke kveldene på lekser, blir tiden tilbrakt med familie betydelig redusert. Dette kan forstyrre familiens dynamikk og redusere kvalitetstiden som er så viktig for emosjonell og sosial utvikling.
Lekser kan også bidra til en usunn arbeidskultur hvor frakobling fra jobb og skolearbeid blir vanskeligere. Dette kan føre til stress og utbrenthet, noe som er blitt et økende problem i mange samfunn. Ved å fjerne lekser, kan skoler istedenfor fremme en kultur hvor balanse mellom arbeid og privatliv blir prioritert.
I tillegg til de nevnte internasjonale eksemplene, viser forskning at overbelastning av lekser kan føre til negative konsekvenser som stress, utbrenthet og en negativ holdning til skole og læring. Ved å eliminere eller redusere lekser, kan skoler legge mer vekt på kreativ og prosjektbasert læring i skoletiden, noe som kan være mer engasjerende og meningsfullt for elevene.
For ikke å nevne ulikhetene lekser skaper. Ikke alle elever har samme tilgang til ressurser eller et støttende læringsmiljø hjemme. Dette fører til en ulikhet i utdanningen, som kan være vanskelig å overkomme.
Det er også viktig å huske på behovet for fysisk aktivitet. Med mindre lekser, vil elever ha mer tid til å engasjere seg i sport og andre fysiske aktiviteter, som er viktig for både fysisk og mental helse.
Så, er det ikke på tide å revurdere lekser i norske skoler? Med tanke på disse argumentene, ser det ut til å være et skritt i riktig retning. Målet er ikke å gjøre skolen «enklere», men å gjøre læringsprosessen mer meningsfull, rettferdig og sunn for alle elever.
Er du enig eller uenig i innlegget? DEL gjerne på Facebook!