Dette hjemmet for personer med Alzheimers tar dem tilbake til «barndommen» og omgivelser de kjenner.


Et hjem i Ohio, USA, får nå masse oppmerksomhet for sitt design. Hele hjemmet er bygget opp for å etterlikne en by, med vanlige hus, planter, gater og butikker. I taket er det lys som etterlikner en vanlig himmel.

Jean Makesh, som er daglig leder ved Lantern Assisted Living Facilities hadde hørt mange skremmende historier om hvordan personer med Alzheimers eller andre former for demens ble behandlet. Han visste at noe måtte gjøres for at pasientene skulle føle seg trygge, i omgivelser de kjenner igjen.

«Hva om vi lager et pleiehjem for pasientene føler seg hjemme?», sier han, «hva om vi kan ha soloppganger og solnedganger? Gress og planter?»

I stedet for rom, har alle pasientene nå egne «hjem».


I stedet for et kjedelig, hvitt tak, kan pasientene se opp og se på «himmelen».

I løpet av dagen blir det også spredd forskjellige lukter i gatene, for at alle sanser skal stimuleres.

Noen studier har nemlig vist at aromaterapi kan hjelpe de kognitive funksjonene hos Alzheimers pasienter.

For Makesh handler det ikke bare om at pasientene skal ha det komfortabelt – han vil at vi skal forandre måten vi ser på behandling av demens.

Bilde: Alana Clark / Fox and Penny Studios Ltd / via Today

Bilde: Alana Clark / Fox and Penny Studios Ltd / via TodayVanlige pleiehjem ser ikke ut som noe pasientene er vant til. Dette skaper konflikter for Alzheimers-pasientene, og blir ofte løst med anti-depressiva.

Makesh vet at vi er langt unna noen kur for Alzheimers, men i mellomtiden er han stolt av å være ett av få steder som kan tilby demente noe få andre kan: håp.

Del saken videre om du likte innfallsvinkelen til Makesh og pleiehjemmet han styrer!


HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->