Dette er denne krisens vinnere


Det har vært noen skikkelig tøffe måneder for mange bransjer men veldig få snakker om hvem som faktisk vinner i denne krisen. For selv om det har vært blodrødt for oljebransjen, handelsbransjen og reiseliv så finnes det ganske mange vinnere i denne krisen. For det at folk har tilbringt mer tid hjemme har gjort at en del bransjer har fått et løft.

Nedenfor har vi listet opp bransjene som har trumfet igjennom denne krisen, i det minste på børsen. Hos noen aktører så er oppgangen betraktelig og hos andre så er det litt usikker hvorfor kursen har steget. Det har den siste tiden vært en «mania» på børsen og det kan forklare noe .

Videochat-tjenester

Vi trodde vel video-chat døde med MSN Messenger men under covid19 så har vi sett aktører som Zoom.com gjøre store hopp på børsen. Dette er fordi de har en video-chat løsning som har fått veldig mye blest i mediene. I Norge så har vi vår egen video-chat PEXIP løsning som har gått i historiebøkene etter en forrykende børs-debut.

Handel på nett

Denne utviklingen var nok på vei lenge før covid19 men på mange måter så kan man si at dette var dødsstøtet. Stadig flere tradisjonelle butikker går konkurs eller så har de blitt tvunget ut på internett for å selge sine produkter. Amazon som er den største netthandelsaktøren i verden har sett aksjekursen gå som en rakett. I Norge så har vi sett flere nettbutikker melde om rekordsalg som f.eks Kolonial som meldte om et salgshopp på omtrent 100%.


Online gambling

Man skulle kanskje trodd at med en usikker økonomi så ville folk sin appetitt for pengespill gå ned. Det har ikke skjedd og det har kommet rapporter ut om en økning i gambling på hele 60 %. Dette har gjort sitt til at igaming er en omtrent upåvirket bransje. Hvis vi ser på aksjekursene på casino-aksjene så har det vært en solid oppgang.

Biotech

Biotech har definitivt fått et stort løft i denne perioden. Nå foregår det en stor jakt på en vaksine til covid19. Det kan vel sammenlignes som å finne en nål i en høystakk, men om man finner nålen så får man tidenes belønning. Dette har gjort sitt til at mange av selskapene som har jobbet med biotech har gått ut med børsmeldinger som dreier seg rundt covid19.

Vil oppgangen til selskapene vare?

Det store spørsmålet mange lurer på er om oppgangen kommer til å vare for disse selskapene. Dette kan på mange måter sammenlignes med «hypen» som var rundt blockchain i 2017/2018. Alle skulle drive med blockchain og alle selskaper var på dette. Privatpersoner kastet masse penger inn i prosjekter de ikke hadde forståelse på. Det endte til slutt med et stort og langvarig crash som man ennå ikke har kommet seg over.

Det som har vært litt spesielt nå er at det er en kombinasjon av pengetrykking, mania blant privatpersoner og hype rundt covid19-relaterte selskaper. Noen analytikere tror at dette kan vare i flere år, så lenge pengetrykkingen skjer. Det finnes også de som tror på en bølge to med smitte som kan komme til høsten og at det vil bli et «episk børskrasj».


HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->