Det å kunne se forskjellen på føflekker er ikke bare viktig – det kan redde liv!


Føflekker er noe vi alle har. I de aller fleste tilfeller er det harmløse pigmentflekker. Men vi tenker kanskje ikke så ofte på at de kan være et signal fra kroppen om at ikke alt er i orden.

Littlethings mener at de fleste er lite påpasselige i å lese hudens advarsler. Derfor lagde de denne guiden til hva vi må passe på i forhold til hudens merker.

På verdensbasis dør en person av hudkreft hvert 57. minutt. Har man blitt solbrent mer enn fem ganger i løpet av livet, har man også dobbelt så stor risiko for å utvikle hudkreft.

Symmetri

Foto: ODC


Ifølge NHI er en vanlig og ufarlig føflekk er som regel symmetrisk. Den trenger ikke nødvendigvis være rund, men man skal alltid følge opp føflekker som er asymmetrisk.

Farge

Foto: WMD

Man kan se etter om den asymmetriske føflekken har en fargesjattering fra rødbrunt til sort. Dette er typisk hos føflekker med celleforandring. Dette kan være sammenhengende med kreft.

Størrelse

Foto: WMD

NHI melder at føflekk-kreft måler vanligvis over 5-7 mm i diameter.Endring over tid

Foto: WMD

Noe av det viktigste man bør følge med på er om hudflekker endrer seg. Dette gjelder da dersom størrelsen eller fargen endrer seg med tiden. Dette kan være tegn på en ondartet flekk.

Hevelse

Foto: NHI

Hevelse fra overflaten med asymmetriske forandringer gir mistanke om føflekk-kreft.

NHI har i tillegg følgende tips til å forhindre føflekkreft:
– Det er viktig å unngå solforbrenning og begrense soleksponeringen når solen står på det høyeste.
– Barn bør ikke bli solbrente
– Beskyttende, naturlig pigmentering bør oppnås gradvis uten forbrenning
– Kremer med solfaktor kan gi falsk trygghet. Du må velge midler som beskytter både mot UVA og UVB. Det er ikke vist at bruk av solkremer har sikker beskyttende virkning mot utvikling av føflekkreft
– Selv med solkrem, må du sole deg med stor forsiktighet

Ikke glem å DELE disse tipsene med dine venner nå før sommeren!


HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->