9 ting du bør begynne med i dag om du vil forhindre demens og alzheimers innen det er for sent.


Demens kan forandre en person totalt, og mange eldre bekymrer seg over om de kommer til å utvikle en demenssykdom eller ikke. Men forskning viser at det går an å gjøre sitt for å forebygge demens – og redusere risikoen for å utvikle en demenssykdom med hele 70%!

Her er 9 vaner du burde begynne med i dag for å beskytte hjernen din:

1. Få i deg nok B-12 vitamin
I føle denne studien fra Finland, viser det seg at å få i seg B12-vitamin reduserer risikoen for å utvikle Alzheimer.

Man kan enkelt få i seg nok B12 ved et normalt kosthold – vanlige kilder til vitaminet er egg, skalldyr, kjøtt og fisk.


Pixabay

2. Stump røyken!
Om du enda ikke har stumpet røyken, er det på høy tid. Det bør finnes nok grunner til å slutte å røyke allerede, men denne studien viser at røykere har 45% større sannsynlighet enn ikke-røykere til å utvikle Alzheimers! Om det ikke er god nok grunn til å stumpe røyken, vet jeg ikke hva som kan være det.

Pixabay

3. Drikk mindre alkohol
Det å drikke for mye alkohol, øker risikoen for demenssykdommer som Alzheimers. En studie viser at ett glass vin om dagen kan virke forebyggende, men alt med måte! Et for stort alkoholkonsum har nemlig motsatt effekt.

4. Beskytt hodet ditt
Det viser seg at demens har en sammenheng med hodeskader. En hjerneskade kan firedoble risikoen for å utvikle Alzheimers, i følge Hjärnfonden. Pass derfor alltid på å bruke hjelm ved fartsfylte aktiviteter som skikjøring og sykling.

5. Hjernetrim
Hjernen din har godt av trim, akkurat som musklene dine. Stimuler hjernen din med for eksempel kryssord, og aldri vær redd for å prøve nye utfordringer! Det å utfordre hjernen øker aktiviteten i de områdene som påvirker hukommelsen din.

Pixabay

6. Vær aktiv
At bevegelse er sunt, bør ikke være noe nytt for deg. Prøv å få minst en halvtime mosjon daglig for å øke blodsirkulasjonen i kroppen.7. Drikk kaffe
Nordmenn er ett av de folkeslagene som drikker mest kaffe i verden. Men visste du at det kan hjelpe mot demens? Kaffe inneholder nemli mye antioxidanter, som kan redusere risikoen for Alzheimers med 50%. En italiensk studie fra 2015 viser at man trenger å drikke én kopp om dagen for å få ønsket effekt.

Pixabay

8. Få nok søvn
Det å kunne slappe av, ikke stress og å få nok søvn, er viktig for hjernen. Søvnforstyrrelser kan føre til demens i følge en studie fra Uppsala universitat. Stress kan også spille en rolle, men ettersom stress er veldig individuelt, er det vanskelig å vite nøyaktig hvordan dette kan påvirke deg.

9. Få i deg nok Vitamin D
En ameriansk studie fra 2015 viser at det å få i seg for lite vitamin D øker risikoen for Alzheimers med 125%.

Norge er et land med lite sol i vinterhalvåret, og et kosttilskudd med vitamin D kan derfor være en god idé!

Hjelp oss å opplyse andre om disse tipsene – DEL saken med dine venner på Facebook!

HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->