Folk flest greier å unngå å rammes av solbrenthet, feber eller magesjau på på ferie i fjerne strøk.

Når uhellet først er ute, gjelder det å være påpasselig med symptomene, spesielt utslett, hodepine, feber eller diaré, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Generelt dårlig allmenntilstand eller fornemmelse av sykdom skal man også være obs på, ifølge helsemyndighetene, det er bedre å dra til legen én gang for mye.

Det er syv sykdommer man må passe seg for på ferie i varmere strøk, noen mer alvorlige enn andre:

1. Rabies
Rabies forekommer i mer enn 150 land eller områder i verden. Smitten overføres ved dyrebitt, og risikoen for å få rabies er stor dersom en blir bitt av et smittet dyr. Dersom du blir bitt av et pattedyr i områder der det finnes rabies, bør du vaske såret svært godt med såpe og vann i minst 15 minutter. Det er viktig at du deretter tar kontakt med lege umiddelbart.

NHI

2. Sandflue-sykdom
Sasndfluesykdom, eller leishmaniasis er en sykdom som kan arte seg på ulike måter – fra relativt milde forløp til alvorlig livstruende sykdom. På verdensbasis tar denne sykdommen 70 000 liv hvert år. Unngå å bli bitt av sandfluen.

NHI

3. Bilharzia
Schistosomiasis, bilharzia, er en tropisk infeksjon i blodårer med en parasitt/blodigle som smitter fra ferskvann. Hardt angrepne barn kan bli veksthemmede. Ubehandlet kan det over mange år utvikle seg alvorlige og livstruende komplikasjoner, særlig i tarmkanalen, urinveiene og leveren.

NHI

4. Malaria
Det er riktignok svært sjelden at noen dør i Norge på grunn av malaria. I 2015 beregnet WHO at det var ca. 212 millioner tilfeller av malariasykdom i verden, og ca. 429 000 dødsfall. Den globale middeltemperaturen er økende. Dette antas å føre en betydelig økning i antall mygg i verden, noe som igjen vil gi økt risiko for malaria for flere. Symptomene opptrer vanligvis 7 til 14 dager etter stikk av smittebærende mygg.

NHI

5. Elefantsykdom
Filariasis er en infeksjon med en parasitt, en trådliknende orm. Sykdommen angriper dyr og mennesker, og overføres ved myggstikk. De voksne ormene kan leve i årevis i kroppens lymfesystem. Etter hvert kan lymfestrømmen blokkeres slik at kroppsdeler ikke blir kvitt lymfe, og hovner opp. Ved kronisk sykdom kan det oppstå svære hevelser i underlivet og føttene – såkalt elefantiasis eller elefantsyke.

NHI

6. Loppebitt
Over 90 prosent av loppebitt på mennesker forårsakes av fuglelopper. Resten er ekornloppe, rotteloppe eller pinnsvinloppe. Lopper er fra 1-8 mm store og har bein som gir dem evnen til å hoppe. Fugleloppen er årsaken til 90% av loppebittene på mennesker. De resterende 10% skyldes ekornloppe, rotteloppe eller pinnsvinloppe.

NHI

7. Denguefeber
Denguefeber er en virusinfeksjon som overføres gjennom stikk fra smittebærende mygg. Førstegangsinfeksjon gir et influensaliknende sykdomsbilde. Andregangsinfeksjoner er sjeldne, men de kan bli alvorlige.

NHI

Generelt sett bør man passe seg for myggbitt, hundebitt, bading i ferskvann, avføring og sex når man reiser for å holde seg smittefri.

DEL denne saken på Facebook!

Kilde: Norsk Helseinformatikk (NHI.no)