11 feil mange gjør når de skal sove – som kan være skadelig for helsen din.


Mange har problemer med å få sove om kvelden på grunn av dårlige vaner. For å få en bedre søvn, har vi her listet opp løsningen på 11 vanlige feil.

1. Kunstig lys
Hvis du eksponeres for kunstig lys mens du prøver å sove, er det vanskelig å sovne. Dette skjer fordi lyset hindrer kroppen i å produsere melatonin. Melatonin er et hormon som sørger for at du føler deg søvnig. Skru av lysene, dekk til vinduene eller bruk en sovemaske for å dekke øynene dine.

2. Alkohol
Å drikke alkohol vil ikke hjelpe med en god natts søvn, selv om det kan få deg til å føle deg trøtt. Om du drikker alkohol, vil du oftere våkne i løpet av natten, i tillegg til at det er vanndrivende – som vil føre til at du oftere må på toalettet. Løsningen her er like enkel som den er vanskelig – ikke drikke alkohol.

Pixabay


3. Å ta seg en høneblund på dagtid
Høneblund, cowboystrekk, ettermiddagslur… Kjært barn har mange navn! Om du liker å ta deg en liten time på øyet i løpet av dagen, kan det ødelegge nattesøvnen din. Prøv å ikke sov mer enn 20 minutter, om du absolutt trenger en blund!

4. For mye varme
Om du ikke har en komfortabel temperatur i rommet ditt, vil det være vanskelig å sovne. Høy kroppstemperatur forstyrrer søvnsyklusen. Selv om du klarer å sovne, kan du lettere våkne om temperaturen er for høy. Løsningen er å åpne et vindu, skru ned termostaten eller bruke en tynnere dyne.

5. Å legge seg for sent
Å være sent oppe og legge seg for sent, vil gjøre det vanskeligere å få sove. Legg deg tidlig, og stå opp tidlig. Klarer du det, vil du lettere få sove om kvelden.

6. Støy
Dette er en selvfølgelighet – er det for mye støy når du skal sove, er det vanskelig å falle til ro. Har du bråkete naboer? Finn frem øreproppene!

7. Koffein
Om du er avhengig av koffein, vil det bli vanskeligere å få sove om kvelden – spesielt om du får i deg koffein om kvelden. En kopp kaffe kan være i kroppen din i seks timer. Om du for eksempel tar en kopp kaffe klokken fire på ettermiddagen, har du fortsatt koffein i kroppen klokken ti om kvelden! Dette hindrer kroppen i å produsere melatonin, som er viktig for å få trøtthetsfølelsen.

Pixabay

8. Distraksjoner
Mange har en dårlig vane med å sjekke telefonen for meldinger, sosiale medier eller e-post når de skal sove. Slike distraksjoner vil gjøre det verre å få sove, og det kan få hjernen din til å frigjøre dopamin – som holder deg våken.

9. Å «slumre»
Hvis du trykker på slumreknappen, forstyrrer du kroppens egne klokke – og gjør det vanskelig for kroppen både å stå opp og få sove.10. Trening
Trening er godt for kroppen – men prøv å unngå å trene om kvelden. Trening får hjernen til å frigjøre dopamin og gir deg energi. Prøv heller å legge treningen til et tidligere tidspunkt på døgnet.

11. Mat
Du kan spise før sengetid – men hold deg unna mat med sukker og fruktsukker – du vil ikke få høyt blodsukker når du skal prøve å sove. Det beste er å unngå å spise – men om du absolutt må ha påfyll, hold deg til proteinrik mat.

Pixabay

Disse 11 feilene bør man prøve å unngå, om man har problemer med å sove. DEL gjerne artikkelen videre, så vennene dine får den med seg!


HUSK!
Lik Dagensnytt på Facebook:

Vis kommentarer ()
-->